— Våren og senhøsten er høysesong for villainnbrudd. Statistikken vår viser at det skjer flest innbrudd i mars og i november, sier etterretningsleder Torgeir Winsnes i Agder politidistrikt.

Etterretningsleder Torgeir Winsnes i Agder politidistrikt ber folk ta sine forholdsregler før de drar på påskeferie. De fleste innbrudd skjer når huseieren er bortreist. Foto: Jarle R. Martinsen

De siste ukene har det blitt meldt om uvanlig mange innbrudd på Sørlandet, spesielt i Aust-Agder. Men i april blir det trolig roligere, dersom trenden fra tidligere år slår til. Politiets statistikk viser at april er en av månedene med færrest villainnbrudd.— Hva er årsaken til det?

— Det kan være flere faktorer som spiller inn. Når vi nærmer oss april blir det lysere ute og oppdagelsesrisikoen øker. Dette kan være en av årsakene til at det er noe høyere aktivitet før påske, sier Winsnes.

Drar på hytta og til Syden

November er den andre toppmåneden. I november i fjor ble det registrert hele 45 grove tyverier fra villa, som er over dobbelt så mange som en vanlig måned.

Politiets statistikk viser en innbruddstopp i mars og november. I april ligger snittet på 17 innbrudd. I mars er snittet 27.

— I november er det mørkt, men sjelden snø. Det gjør at det er lett å ta seg frem til fots uten å bli oppdaget, sier Winsnes.Han legger til at både mars og november er måneder hvor mange reiser mye, enten på hytta i helgene eller til varmere strøk.

Bryter seg inn i tomme hus

Selv om april er en rolig måned, viser statistikken at flere huseiere vil bli rammet av innbrudd også de neste fire ukene. I fjor ble det registrert 23 innbrudd i april.

— De fleste innbruddene skjer når folk er bortreist. Som oftest i hus som ligger i tettbebygde og veletablerte strøk. Det er derfor grunn til å be folk være på vakt nå før påskeferien, sier Winsnes.

Han ber folk sikre verdigjenstander og oppfordrer folk til å følge med på mistenkelig aktivitet.

I 2014 ble 290 huseiere utsatt for et grovt tyveri fra boligen sin. Ifølge politiet tar tyvene seg ofte inn gjennom verandadører og kjellervinduer. Her undersøker politiet et åsted etter et innbrudd på Søm i august 2013. Foto: Jon Anders Skau

Omreisende selgereTidligere denne måneden gikk politiet ut og advarte mot omreisende selgere som kjente på dører. Politiet har mistanke om at virksomheten kan ha sammenheng med de mange innbruddene.

— Vi kan ikke slå fast at disse er innbruddstyver, men vi jobber ut fra en hypotese om at noen kan stå bak flere av forholdene. Vi tror mange innbruddstyver rekognoserer i forkant og flere har kreative løsninger for å ta rede på om eier av boligen er reist bort. Vi har blant annet sett eksempler på at tyvene putter lapp i dørkarmen og kommer tilbake senere for å se om den fremdeles er der, sier Winsnes.

Ifølge Winsnes er det både nordmenn og utenlandske vinningskriminelle som står bak villainnbrudd.

- Gjem verdisakene

— Hva er det som blir tatt?

— Det er varer som er lett å omsette. Det er gull, sølv, verktøy og elektronikk. Det kan derfor være lurt å gjemme unna slike ting før man reiser bort, sier Winsnes.

— Hvor blir det av tyvegodset?

— Mye havner i utlandet, men en del omsettes også i Norge. Lokale vinningskriminelle har gjerne tilgang til faste helere. Noen av de utenlandske får hjelp av landsmenn som bor fast i Norge. Dette med transittpunkter for kriminell aktivitet er noe vi jobber mye med, men er avhengig av hjelp fra publikum. Så vi oppfordrer alle som har informasjon om helerivirksomhet om å kontakte politiet, sier Winsnes.