— I Kristiansandsregionen har vi pågrepet personer knyttet til innbruddene. Takket være tips har vi fått orden i en rekke saker i løpet av helga, sier John Thomas Homme, etterforskningsleder i Agder politidistrikt.

En gjennomgang av politiets egne meldinger viser det ble registrert 26 innbrudd i løpet av de siste 14 dagene. Kristiansand kommune peker seg ut med flest registrerte innbrudd i løpet av perioden, etterfulgt av Arendal og Grimstad.

Flest gjengangere

I tillegg til innbruddsbølgen, har det i de siste to ukene vært flere tilfeller av hissige dørselgere. Agder politidistrikt ba tidligere denne måneden om å låse ytterdøren, slik at ubudne gjester ikke kommer seg inn.

Etterforskningsleder John Thomas Homme Foto: Frode Lindblom

Etterforskningslederen sier politiet har registrert bekymringer om mobile vinningskriminelle, spesielt øst i Agder. I Arendal og Grimstad har det vært mye av det. Homme sier dette ikke er tilfelle i Kristiansand kommune.— Vi har hatt en rekke pågripelser i forskjellige saker, og fått oppklaringer i grove tyverier av båtmotorer og annet gods. Av de tilfellene vi har oppklart i Kristiansand kommune, går det på faste gjenganger. Mange av de som er tatt den siste måneden, går under den kategorien. Det er mer av det enn mobile vinningskriminelle, sier Homme.

Homme sier 26 innbrudd i løpet av fjorten dager ikke er unaturlig, men legger vekt på antall oppklaring i forhold til innbruddstilfeller.

— Det som er viktig å få frem er at flere av sakene har blitt oppklart. Vi får god hjelp fra tips, som resulterer i at vi klarer å løse sakene, sier Homme.

Forhåndstiltak

Homme råder folk som skal reise vekk i påskeferien, til å sikre huset sitt for å forhindre at innbrudd skjer. Han viser til de klassiske rådene.

— Snakk med naboen, for å få noen til å se til huset når du er vekk. La huset se bebodd ut, ved å la en lampe stå på. Det er heller ikke lurt å legge ut på sosiale medier at du reiser vekk. Skulle det være noe mistenkelig ringer du til politiet, men det er lurt å gjøre tiltak på forhånd, sier Homme.