KRISTIANSAND: — Disse ungdommene må ha hjelp nå før det skjer ei ny ulykke. Vi er desperate, sier mor til Richard, Jorunn Wold Tornli, til Fædrelandsvennen.

Sønnen hennes har ruset seg siden han var 12 år. At han mirakuløst overlevde fallet på 19,5 meter fra ei blokk på Tangen i mai skulle være vendepunktet. Det ble mye vanskeligere enn han forestilte seg.

Måtte gi tapt for russuget

— Jeg trodde det skulle være så lett å kutte ut rusen, og regnet med at jeg skulle få hjelp. Men det fikk jeg ikke. Jeg kom bare rett ut til vennene mine igjen, sier Richard.

Nathalie Johansson (16) har fulgt kjæresten sin tett gjennom hele sykehusoppholdet. Men også hun har måttet gi tapt for suget etter rus.

De siste ukene har tenåringene stått på for å holde seg unna gata og miljøet der, med god hjelp fra mødrene sine. Begge er nå innstilt på å legge seg inn til avvenning umiddelbart.

Jeg trodde det skulle være så lett å kutte ut rusen, og regnet med at jeg skulle få hjelp

"Akutt truende"

— I en bekymringsmelding til Barnevernet sier legen til Richard at det kan stå om livet hans hvis han ikke starter avrusning nå, sier Richards mor.

I bekymringsmeldingen som Fædrelandsvennen har sett, omtaler legen Richards situasjon som "akutt truende" og ber om hurtigst mulig plassering på døgninstitusjon langt bort fra rusmiljøet han er en del av.

På eget initiativ har Jorunn Wold Tornli ordnet privatplasser på Evangeliesenteret utenfor Agder. De kan ta mot kjæresteparet på dagen.

Må ha økonomisk garanti

DELVIS SEIER: Richard Wold er glad for at Kristiansand kommune nå går inn og betaler oppholdet hans på Evangeliesenteret. Men han håper at kjæresten får samme mulighet. Foto: Torstein Øen

Forutsetningen er at dette skjer i samarbeid med barnevernet i Kristiansand og at Evangeliesenteret får en økonomisk garanti for oppholdetVerken mor til Nathalie, Heidi Moradi, eller mor til Richard evner å betale over 300.000 kroner for et år på Evangeliesenteret. Døgnprisen er vel 1000 kroner.

Mødrene har derfor bedt barnevernet i Kristiansand om å stille økonomisk garanti.

— Det er en liten pris for å redde ungdommene nå. De har allerede begynt å rote seg opp i problemer. For hver dag som går, øker faren for at det kan bli mer. Hadde jeg hatt pengene selv, hadde Richard vært på Evangeliesenteret for lengst, sier Jorunn Wold Tornli.

Barnevernet avslår

I et møte og i et brev har barnevernet i Kristiansand avslått å gi en økonomisk garanti. De mener at tenåringene bør sendes til en offentlig institusjon gjennom Bufetat.

Men verken Nathalie eller Richard vil på en offentlig institusjon.

— Jeg har vært på en institusjon selv, og vet hvor enkelt det er å få tak i rus der. Jeg hadde begrensning, og kunne ikke gå ut uten en voksen. Men likevel fikk jeg skaffet det jeg trengte. Jeg satt på rommet mitt og røykte, sier Nathalie til Fædrelandsvennen.

Har ikke statlig plass nå

Uansett har barnevernet gitt mødrene beskjed om at det kan gå flere uker, kanskje måneder, før de blir plassert på en institusjon. Sakene deres må gjennom barnevernets normale prosedyrer.

— Jeg hadde forstått avslaget om økonomisk garanti bedre hvis de hadde ledige plasser de kunne sende ungene våre til i morgen. Det har de ikke, sier Jorunn Wold Tornli.

Hun spør oppgitt:

— Er det barnevern å la barn gå måneder og ruse seg fordi de ikke har et tilbud til dem? Må ikke barn reddes uansett hvilken pott pengene tas fra? Eller er regler og prinsipper viktigere enn barns liv og helse?

Sønnen er klar:

— Jeg vil jo bare reise så fort som mulig. Nå er det bare å holde seg helt til vi kan komme bort fra byen og miljøet, sier Richard.

Må starte samtidig

Mødrene mener paret er så tett knyttet til hverandre at de må starte på avvenning samtidig. Bare slik mener de at de kan komme seg ut av den negative spiralen de er havnet i.

— Det er viktig at de får samme behandling og opplever de samme tingene, som de så kan snakke om på telefonen. De er klar over at de ikke kan bo sammen, sier Heidi Moradi.

Hun sier datteren tidligere har forsøkt andre tilbud i Kristiansand kommune.

— Det nytter ikke å gå på de tilbudene her i byen med oppfølgingsteam og hasjavvenningskurs. Hva hjelper det når de går gjennom Markens og blir stoppet av hasjselgerne? sier Heidi Moradi.

— Det er slitsomt å vente på at noe skal skje, og så skjer det ingenting. Det er veldig mye snakk og ingen handling fra barnevernets side, sier Nathalie.

Bekrefter tilbudet

— Vi har gitt et konkret tilbud om plass for rehabilitering ved et av sentrene våre, sier Jon Einan, saksbehandler ved Evangeliesenteret, til Fædrelandsvennen.

I tillegg til rusavvenning gir Evangeliesenteret et skoletilbud til ungdommene. Varigheten av oppholdet er ikke avgjort. Ungdommene står fritt til velge et annet tilbud gjennom Bufetat og barnevernet underveis.

Det avgjørende er at Evangeliesenteret får en økonomisk garanti for oppholdet, enten fra barnevernet eller fra andre.

— Kan dere garantere at det ikke forekommer rus på senteret der disse ungdommene har fått tilbud om plass?

— Dette er et rusfritt tilbud. Jeg kjenner ikke til at det har vært rus på dette senteret. Det har vært episoder med rus på våre sentre, men dette tar vi alltid tak i, sier Jon Einan.