OSLO/KRISTIANSAND: I dag har Stortinget behandlet flere forslag fra Venstre, blant annet om å stille utsending av de såkalte asylbarna i bero inntil Stortingsmeldingen ”Barn på flukt” er klar.

Men Venstres forslag om en spesialordning gjennom forskrift førte ikke frem, etter at regjeringspartiene (Ap, SV og Sp), samt Høyre, FrP og delvis KrF stemte i mot.

SVs Alf Holmelid har blant annet på twitter gitt tydelig uttrykk for at han støtter Venstres forslag om at asylbarn som har vært i Norge i Norge i tre år skal bli, men allikevel stemte partiet hans mot forslaget. Uten at Holmelid mener det er noe signal om at partiet gir opp kampen.

Sterkt signal

– Den viktigste grunnen til at vi stemte mot forslaget fra Venstre er at vi er en samarbeidsregjering. Det innebærer at partiene blir enige om alle saker gjennom forhandlinger i regjering. Realiteten er at vi hadde meldt oss ut av kampen dersom vi hadde stemt for Venstre sitt forslag i dag. Det hadde vært et signal om at vi hadde gitt opp kampen, og det har vi ikke, opplyser Holmelid til Fædrelandsvennen.

Dermed mener han at det SV i dag gjorde var å gi et sterkt signal om at de fortsetter kampen videre i regjeringen.– Så min oppfordring går nå til alle som har engasjert seg i saken om å stå sammen med SV i å legge press på Ap. Skal vi vinne frem i denne saken er det viktig å stå sammen, sier han.

Og understreker at partiet nå ifølge han jobber på den måten som gir de størst mulighet for å få et flertall i riktig retning.

Oppfordrer til press på AP

Holmelid gir samtidig honnør til AUF, som han mener har gjort en veldig god jobb i kampen om å la asylbarna få bli i landet. Han håper at samtlige partier som engasjerer seg i saken nå vil jobbe sammen for å legge press på Ap.

I tillegg var en av grunnene til at SV stemte mot at de i forkant visste at Venstre ikke ville få flertall i Stortinget i dag. Høyre var ute på tv i går og sa at de var enige med Arbeiderpartiet. Det visste de også at Fremskrittspartiet var.

– Så det ville ikke hatt noen materiell konsekvens å støtte Venstres forslag i dag, sier Holmelid.

Negative ringvirkninger

Når det gjelder Arbeiderpartiet sier justisminister Grete Faremo (Ap), i et svarbrev til komiteen, at det å gi oppholdstillatelse til personer med endelig avslag, vil ha svært negative ringvirkninger for returarbeidet. Hun mener det vil reversere de siste årenes positive utvikling for returtallene.

– Det er åpenbart at langt færre vil velge frivillig retur, dersom det å motarbeide avslaget resulterer i oppholdstillatelse, skriver Faremo. Denne beskrivelsen støttes av H og Frp.

Utsatt gruppe

Skjebnen til barn som har foreldre med endelig avslag, og som har unndratt seg plikten til å returnere, har de siste dagene utløst sterke reaksjoner og store medieoppslag. Returavtalen med Etiopia, som Norge har inngått som det første land i verden, og som trådde i kraft 15. mars, blir særlig kritisert.

Justisminister Grete Faremo (Ap). Foto: Arkivfoto: Morten Holm / SCANPIX

Det er snakk om en gruppe på vel 450 barn som er født i Norge, som snakker norsk og som ikke har noen spesiell tilknytning til foreldrenes hjemland.I helgen ba tre fylkesårsmøter i Ap partiledelsen og regjeringen om å finne fram til en ordning for disse barna, uten dermed å undergrave dagens asylpolitikk. AUF har også engasjert seg sterkt imot regjeringens behandling.

Faremo sier at tilknytning til Norge fortsatt skal tillegges vekt, men at saksbehandlingstiden nå er så kort at slike relasjoner ikke blir etablert.

– Etter langvarig praksis blir det lagt mindre vekt på tilknytning som er oppstått under ulovlig opphold. Regjeringen er imidlertid opptatt av situasjonen for de barna som har vært her lenge, og ser derfor grundig på hva som er den beste løsningen for disse familiene. Det blir et tema i stortingsmeldingen om barn på flukt, sier Faremo.