OSLO: 46 norske barn i alderen 0-11 år risikerer å bli skilt fra en av foreldrene sine. Årsaken er at mor eller far fra og med torsdag kan bli tvangsreturnert til Etiopia som følge av en returavtale som ble inngått i januar.

Utilsiktet

— Det er uhørt, brutalt og sjokkerende at staten splitter familier på denne måten, sier Janne Raanes som er leder i Norgesprogrammet i Redd Barna til NTB.

Sammen med Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) har Redd Barna sendt et åpent brev til justisminister Grete Faremo (Ap) der de spør om Justisdepartementet kanskje ikke var klar over at returavtalen med Etiopia kunne føre til at barn kan miste en av sine foreldre.

I brevet heter det at denne «utilsiktede konsekvensen» må rettes opp.

— Vi får håpe de ikke hadde full oversikt da avtalen ble inngått, sier rådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS.

Nekter å svare

Justisdepartementet avviser å svare på spørsmål om asylbarna.

Kritikken mot det mange oppfatter som en for tøff linje kommer også fra egne Ap-rekker, den kom fra Kirkemøtet i februar og er gjentatt av Oslo-biskop Ole Christian Kvarme onsdag, og den kommer fra Røde Kors og fra regjeringspartner SV i kompaniskap med Venstre og KrF.

Departementet viser likevel til det åpne brevet fra NOAS og Redd Barna som en begrunnelse for ikke å svare på spørsmål onsdag.

— Justisministeren vil ikke kommentere saken i mediene før hun har svart på dette brevet, sa seniorkommunikasjonsrådgiver Trond Øvstedal til NTB.

Har visst om

Brevskriverne reagerer med undring.

— Dette haster. Fristen for å søke frivillig retur går ut torsdag, og da er det åpent for tvangsretur. Det er akutt for de barna dette handler om, og det må reageres raskt, sier Raanes til NTB.

— Problemstillingen kom opp i et møte vi hadde med departementet 9. mars. De burde ha klart å sette seg inn i dette innen nå, sier Martinsen.

Menneskerettigheter

Kritikerne mot tvangsretur av 32 fedre og mødre som må etterlate 46 barn hos deres norske mor eller far hvis de reiser til Etiopia, peker på at dette vil være brudd på den Europeiske menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8 og Barnekonvensjonens artikkel 3 og artikkel 9. — Retten til et familieliv og retten til ikke å skilles fra sine foreldre mot sin vilje er grunnleggende rettigheter, skriver generalsekretær i NOAS Ann-Magrit Austenå og generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang i brevet til Faremo.

Klem på nett

I brevet viser NOAS og Redd Barna til hvordan en avslått asylsøknad blant annet begrunnes med at «barnet og klager kan opprettholde kontakt via telefon, Skype og med feriebesøk i naboland».

NOAS-rådgiver Martinsen mener dette er psykisk overgrep.

— Du kan ikke amme eller gi godnattklem over internett. Barns rett til samvær med begge foreldre er grunnleggende i alle sammenhenger, sier Martinsen.

Får bli

En større gruppe er de totalt 449 barna som har bodd i Norge i mer enn tre år, men som etter vedtak skal tvangssendes til sitt hjemland.

Flere fylkeslag og lokallag i Ap har tatt til orde for at alle disse sakene settes på vent fram til stortingsmeldingen «Barn på flukt» kommer før sommeren.

Også parlamentarisk nestleder Martin Kolberg mener det bør komme oppmykninger:

— Nå skal regjeringen legge fram en melding som kommer før sommeren. Da er det mulig at vi må se på noen justeringer til barnas fordel, sier han til NRK.

For ett av disse barna kom det onsdag en gladmelding. Seksåringen Nathan og hans familie fikk utsatt utsendelse i en beslutning i Utlendingsnemnda. Den planlagte støttedemonstrasjonen på Torgallmenningen i Bergen onsdag kveld skulle likevel holdes som planlagt, til støtte for alle de andre barna som fortsatt er i samme situasjon.