AMFI: Slik blir Amfi seende ut sett fra Nedre Malmø-siden. 33 leiligheter på toppen og 45 butikker. 200 parkeringsplasser blir det over to etasjer.
AMFI: Slik blir Amfi seende ut sett fra elvesiden.
AMFI: Slik blir Amfi seende ut sett fra Marnaveien. Det blir plass til tre busser i lengden.
AMFI: Slik blir Amfi seende ut sett fra Øvrebyen-siden.

Se bildeserie øverst i artikkelen.

MANDAL: — Mandalittene er nok ikke helt klar over hvor stort dette blir, sier prosjektutvikler i BRG Finn Arne Reme.

Torsdag ble Gabrielsens bu fjernet fra rutebilstasjonen. Dermed er alt nå klart til å gå i gang med byggingen av kjøpesenteret. Fra mandag vil de første aktivitetene starte opp

på tomten. I første omgang med å legge til rette for kloakk— og vannsystemene under bakken.

Pæling

Parkeringsplassen vil trinnvis bli stengt, men etter Skalldyrfestivalen i august sperres hele tomten av. Da starter selve byggeprosessen.

Om ikke lenge vil hele byen få merke byggingen, ikke minst fordi det skal pæles dypt ned i bakken – helt ned mot 70 meter for å nå fjellgrunnen.

Finanskrise

Det har gått fem år siden Fædrelandsvennen første gang skrev om nye Amfi i Mandal. Men så kom finanskrisen og lenge lå prosjektet i skuffen. I vår satte fylkeskonservatoren foten ned, han mente bygget ble altfor dominerende ved siden av den verneverdige bydelen Øvrebyen.

Resultatet ble et betydelig mindre dominerende bygg, bortimot en etasje lavere. En gjennomgang er laget tvers gjennom bygget fra Marnaveien til brygga og glassfasadene er blitt flere for å gjøre det lysere.— Det fordyrer jo bygget, men har gjort det mye penere og bedre for Mandal, sier avdelingsleder i BRG Raymond Tøressen.

33 leiligheter

På toppen kommer 33 leiligheter fra 45 til 140 kvadratmeter. Prosjektleder for disse er Ruben Reme. Han sier at de skal legges ut for salg til vinteren. Han har hatt interesserte allerede.

— Vi tror disse leilighetene blir attraktive, selv om det er mange leilighetsprosjekter på gang i Mandal, sier Reme.500 millioner kroner koster det å reise bygget. Kulturhuset Buen kostet 200 millioner kroner. Og mens Buen er på 5000 kvadratmeter, blir det nye kjøpesenteret på 33.000 kvadratmeter. Det inkluderer dagens kjøpesenter.

45 butikker skal inn i lokalene, i dag er det 15 butikker i Amfi. - Vi har nesten fått på plass til alle leietakerne. Det mangler noe og de lokalene ønsker vi å holde åpne foreløpig, sier senterleder Audun Håland.

Ferdig til jul 2014

Byggingen skulle startet i juni for å bli ferdig til julehandelen i 2014. Det er fortsatt målet.

— Ja, vi ønsker å ha ferdig forretningsdelen i november neste år. Så vil nok leilighetene først bli ferdig på senvinteren i 2015, sier Finn Arne Reme.

Han sier at på det meste vil det være 60-70 personer i sving på bygget.— Vi vil bruke en rekke underleverandører som vi helt bevisst henter lokalt og regionalt, sier Reme.