STEILT: Leder av planutvalget i Mandal Harald Øyslebø forstår ikke innspillene som fylkeskonservator Frans Arne Stylegar har kommet med om det nye kjøpesenteret. De står steilt mot hverandre. Likevel: Stylegar har mest han skulle ha sagt. Foto: Jarle R. Martinsen
BEKYMRET: Leder av handelsstanden i Mandal Patricia Hartmann er sterkt bekymret for de problemer kjøpesenter-byggingen i Mandal har støtt på. 200 arbeidsplasser står på spill. Foto: Jarle R. Martinsen

MANDAL: Det er krise rundt det 16.000 kvadratmeter store kjøpesenteret som Amfi vil bygge i Mandal sentrum. Mye er på spill: Senteret betyr 200 nye arbeidsplasser til byen.

Både samferdselsutvalget i fylkeskommunen og fylkeskonservatoren har protestert mot kjøpesenterets størrelse som Mandal kommune har godkjent.

Mandag ettermiddag var det trommet sammen til krisemøte mellom alle involverte parter. Mandal kommune, Amfi, fylkeskommunen, fylkeskonservatoren og handelsstanden møttes på svært kort tid etter innsigelsene.

STEILT: Leder av planutvalget i Mandal Harald Øyslebø forstår ikke innspillene som fylkeskonservator Frans Arne Stylegar har kommet med om det nye kjøpesenteret. De står steilt mot hverandre. Likevel: Stylegar har mest han skulle ha sagt. Foto: Jarle R. Martinsen

– Jeg ville helst ha låst dørene og hatt dere her til vi ble enige, sa leder av samferdselsutvalget, Kåre Glomsaker (Frp).

Ikke vernet sone

Det nye kjøpesenteret skal ligge på den gamle rutebilstasjonen. Dette er ikke en vernet sone i Mandal.

– Men det er omgitt av vernesoner på alle kanter. Det betyr at man må ta hensyn til kulturmiljøet i området mer enn man må gjøre andre steder, sa Stylegar.

Det protestene fra fylkeskommunen handler om er at bygget nå er planlagt å bli 9.400 kvadratmeter større enn det reguleringsplanen tilsier. Dessuten er bygget blitt nær fire meter høyere enn tidligere bestemt.

For stor

Stylegar er spesielt kritisk til at kjøpesenteret kommer så nær den verneverdige bydelen i Øvrebyen.

– Her klikker det inn nasjonale interesser i forhold til trehusbebyggelsen i Mandal, sier Stylegar, som varsler at dersom ikke hans meninger tas hensyn til vil han bringe saken inn for riksantikvaren.I så fall kan hele prosjektet bli stanset.

Stor vilje

Men på møtet mandag var det stor vilje til å få dette løst. Finn Arne Reme fra entreprenørselskapet BRG antydet at de vil kunne komme med nye tegninger allerede før helga.

Disse tegningene blir så presentert for administrasjonene i Mandal kommune og fylkeskommunen. Og ikke minst fylkeskonservatoren.

Det er viktig å rekke neste møte i samferdselsutvalget 8. mai.

Haster

Eiendomsutvikler i Amfi, Lise Lind, sier at det er tiden som er kritisk for dem.

– Spaden må i jorden innen 1. juni for at bygget skal stå ferdig til november 2014, sier hun.

Hun sier at hele prosjektet står i fare om det ikke skjer.

– Vi har kontrakter med leietakerne som krever dette, sier Lind.