MANDAL: – Det er helt sant. Jeg visste ikke hva jeg skulle stemme før bystyremøtet, sier den tidligere SV-politikeren.

Rune Kristiansen bestemte seg rett og slett på vei til talerstolen under behandlingen for hva han skulle stemme denne junidagen i 2007. Alle visste at stemmetallet i bystyret var 17-17 — og alle lurte på hva Kristiansen ville stemme.

Lørdag klokka 12 skal varaordfører Even Tronstad Sagebakken foreta åpningen av den svært kontroversielle bybroa i Mandal. Det har ikke vært noen ende på kontroverser rundt broa.

Kontroverser

For det første om den i det hele tatt skulle bygges. Blant annet var det underskriftskampanjer mot.

Så ble den kraftig forsinket — både under selve byggingen i Polen og nå under monteringen. Den åpner så og si på dagen ett år etter at den opprinnelig skulle vært ferdig.Diskusjonen har gått høyt om rekkverket og at deler av den er lukket. Riktig sinna har noen også vært over at det vil koste opp til 2000 kroner å åpne klaffen utenom "åpningstidene".

Ante ikke

Alt dette hadde man sluppet om det ikke var for Rune Kristiansen.

– Hehe, nå var vi 18 til å stemme for, så jeg var ikke alene, sier han i dag.

KONTROVERSIELL: Bybroa i Mandal har mildt sagt vært kontroversiell - både angående byggingen, utseende og bruken. Men nå er den klar til bruk. Foto: Jarle R. Martinsen

Alle de andre 17 hadde likevel bestemt seg før bystyremøtet for hva de skulle stemme. Kristiansen ante ikke. – Det som talte for var tilgangen til Buen som jeg var veldig for å bygge. Men det negative var at broa ville bryte med vannspeilet og hindre store båter å seile fritt oppover elva. Og pengene selvsagt, sier han.

På talerstolen resonnerte han seg altså fram til et ja. Dermed ble broa vedtatt.

Han fikk mange klapp på skuldrene for dette, men også kjeft.

– Senest før jul var det en som tok meg fatt. Han pekte på broa og sa at det der var min skyld, humrer Kristiansen.

Drama før avstemningen

Men et lite ukjent drama skjedde før han gikk opp på talerstolen. Fra en politiker fra et annet parti fikk han tilsendt en gul lapp.

– Den ble sendt fra representant til representant før den kom til meg. Der hadde vedkommende skrevet særdeles tydelig at jeg skulle stemme for bro. Jeg ble så forbannet over den lappen at den neste fikk meg til å stemme nei, ler Kristiansen.Han rev i stykker hele lappen og gjorde ikke noe med den. Men har siden tenkt at det var i grenseland uetisk å sende en slik lapp til en representant for et annet parti.

Vil bety mye

I dag er han veldig fornøyd med at han stemte ja.

– Det har blitt en lekker bro på alle vis. Og jeg tenker at om få år har alle glemt all kontroverser rundt den. Den vil bety masse for byen, Buen og ikke minst utviklingen på nedre Malmø. sier Rune Kristiansen.

Mangler ennå bittelitt

REKKVERK: Fredag manglet denne delen av rekkverket før bybroa var ferdig. Lørdag tas broa i bruk. Foto: Jarle R. Martinsen

Selv om du fra og med cirka klokka 1230 lørdag kan gå fritt på den nye bybroa, mangler det ennå ørlite. Det er detaljer her og der som fortsatt skal gjøres ferdig. Og til sommeren skal dessuten et listeverk monteres på rekkverket, og det skal gjøres et etterarbeid med fundamentene.– Men lørdag kan alle gå her, lover montør Karl Terje Furunes.

Fredag formiddag holdt han på å få på plass de siste meterne med rekkverk. Så skulle dekket rengjøres.

Han synes det har vært en spesiell jobb å ha.

– Jeg har fått med meg at det er mange følelser med denne broa, men det skjønner jeg godt. Den ligger midt i byen og koster mange penger. Men flott er den, det kan vel alle se, smiler trønderen.

Fredag kveld skulle han reise hjem til familien etter å ha holdt på med broa i mange uker.

– Så håper jeg alle blir fornøyde med den etter hvert, sier han.