MANDAL: – Jeg har troen på Ap-politikk og vil gjerne bidra. Men måten jeg og andre er behandlet på rammer så hardt – også helsemessig – at jeg må ha en pause og tenke over om jeg virkelig vil utsette meg mer for dette.

Det sier bystyrerepresentant Hanne Nøding (31).

Hun har opplevd det å jobbe med politikken og personene i Mandal Ap så vanskelig at hun nå har bedt om permisjon fra vervet fram til sommeren.

– Jeg trenger en time-out, sier Nøding.

Fædrelandsvennen har snakket med en rekke personer knyttet til Mandal Arbeiderparti, personer som opplever at nye medlemmer bare skal sees – ikke høres, og der det er upopulært å ta opp nye saker.Nøding kom til Mandal i 2010 etter å ha bodd i Oslo i flere år. Der var hun engasjert på flere plan i Oslo Ap. – I Mandal ønsket jeg også å engasjere meg, forteller hun.

Skulle ikke bry seg

Allerede på det første møtet med blant annet gruppeleder i bystyret, Åse Lill Kimestad, spurte Nøding hvordan Mandal Ap kunne gå inn for å bygge kulturhuset uten at finansieringen var i orden. – Da fikk jeg beskjed om at det ikke var noe jeg skulle bry meg om, verken denne eller andre saker som vedgikk bystyret. Det ble sagt at det var for komplisert å snakke om, forteller Nøding.

I januar 2011 ble hun leder for lokallaget. – Jeg merket raskt at bystyregruppa var helt lukket og at de ikke vil ha innblanding i hva de drev med, stikk motsatt av hva jeg var vant til i Oslo. Der var det full åpenhet, sier hun.

Overhøvlet

I forkant av valget i 2011 var det et medlemsmøte om valgkampen. – Der opplevde jeg å bli latterliggjort av Kimestad og bystyrerepresentant Inga Fjeldsgaard. De var ikke mottakelig for nye ideer og krevde en valgkamp slik den alltid hadde vært avholdt, forteller hun.

Tidligere medlem av lokallaget Audun Fledsberg hadde samme opplevelse. – Jeg har vært med i mange styrer, men en mer uverdig behandling av en enkeltperson har jeg aldri tidligere opplevd. Det var ren trakassering, sier Fledsberg.

Fra vondt til verre

Nøding opplevde imidlertid at situasjonen ble verre i oktober 2011. – Etter initiativ, også fra nestlederen, tok jeg opp på fylkesnivå utfordringer som vi opplevde med fylkesleder og bystyrerepresentant Linda Verdal. Det fikk Verdal vite, noe som medførte flere telefoner om at hun skulle sørge for at jeg ble politisk død, sier Nøding.

Dette tilbakevises blankt av Verdal. – Dette stemmer overhodet ikke, og er overraskende å høre, sier Verdal.

Nøding på sin side sier at fra dette tidspunktet ble hun regelrett frosset ut av deler av bystyregruppa som unngikk henne. Henvendelsen til fylkesstyret føler hun heller ikke ble tatt på alvor.

Personlige omkostninger

Andre vararepresentant til bystyret, Anne Grønsund, forteller om liknende opplevelser. – Det er store personlige omkostninger rundt det å ta opp politiske saker som går i mot de som har sittet lenge i lokallaget, sier hun.

Hun ble utsatt for det hun mener var krenkende og uverdig oppførsel fra partimedlemmer etter å ha frontet en sak knyttet til omsorgsboliger på Solhøgda. Noe hun gjorde på oppdrag fra styret. Hun opplevde at Kimestad stilltiende godtok det hun opplevde som latterliggjøring.

Nøding på sin side forteller hvordan hun, blant annet sammen med Grønsund, tok privat initiativ til at leder av Stortingets samferdselskomité, Knut Arild Hareide, kom til Mandal.

Fædrelandsvennen har lest en mail fra styret der de to beskyldes for undergravende virksomhet fordi lokalavisa presenterte dette som et Ap-initiativ og ikke noe de to fikk i stand som privatpersoner..

Fædrelandsvennen har også lest mailer der Nøding blir bedt om å tenke gjennom hva det kan bety politisk og personlig om hun støtter et syn som partiflertallet ikke kjenner seg igjen.

Nøding sier hun nå har gitt opp, og har sluttet å ta opp nye saker i bystyregruppa.

Iverksetter tiltak

Den betente striden i Mandal Ap bekreftes av nesteleder i Vest-Agder Ap, Helge Nesheim.

– Vi har hatt møte i Mandal der situasjonen i lokallaget ble tatt opp, forteller han.

Nesheim varsler nå handling fra fylkeslagets side.

– Vi iverksetter tiltak i Mandal for å skape større takhøyde og god kommunikasjon, sier han.

SØNDAG PÅ FVN.NO: En partiveteran og et medlem meldte seg ut av Mandal Ap i protest mot lederstilen.

TIPS OSS: Kjenner du til ukultur i politikken på Sørlandet? Tips oss på e-post til jarle.martinsen@fvn.no