KRISTIANSAND: Dermed klarte hun ikke å glede seg over den praktfulle utsikten mot Bystranda og Odderøya.

— På den siste visningen brøt jeg litt sammen. Da var tålmodigheten slutt, forteller Ruth Rosenvold til Fædrelandsvennen.

På Tangen og andre attraktive tomter er det innflytting i nye leilighetsbygg i disse dager – en viktig årsak til at rekordmange 600 boliger i Kristiansand ligger ute for salg på finn.no.

Som Fædrelandsvennen skrev tirsdag, har boligprisene falt med 0,5 prosent på Sørlandet siste måneden. I snitt tar det 54 dager å få solgt en bolig i sør – mot 28 dager for hele Norge.

550.000 under prisantydning

Da Ruth Rosenvold brått mistet sin ektemann i fjor, modnet tanken om å kvitte seg med den romslige eneboligen i Vardåsveien. 85 lettstelte kvadratmeter og sjøutsikt ble for fristende, hun slo til selv om hun er av typen som skyr risiko.

— Hadde jeg visst hvor lang tid det tok å selge, ville jeg ikke kjøpt leiligheten først. Det ble en stor påkjenning, forklarer 74-åringen.

Megleren mente beliggenhet, med utsikt og svær tomt, tilsa en kurant salgsprosess. Men den ene visningen etter den andre passerte uten bud, prisantydning ble senket fra 4,25 til 3,975 millioner. Seks måneder senere, i februar, kom plutselig en kjøper på banen. Rosenvold godtok raskt budet på 3,7 millioner.

— Da falt det mange steiner av meg, smiler hun.

BYSTRANDA TERRASSE: Ruth Rosenvold har flyttet inn i andre etasje i bygget til venstre. Foto: Vegard Damsgaard

Sammen med sorgen og flyttingen ble salgsprosessen meget stressende og frustrerende. Den pensjonerte huseieren tapte 12-13 kilo i vekt.

— Du mener signalene fra megler var for positive?

— Jeg følte nok det. Etter hvert som det drøyde, kom det fram at markedet var tregt, svarer Rosenvold, som flyttet inn på Tangen i desember.

I tre måneder, fra januar til mars, betalte hun på to boliger. I denne perioden betalte hun rundt 16.000kroner per måned i renter for leiligheten, pluss husleia på 3000. Hun planla en halv million i lån, men endte på 1,1 million fordi salgssummen ble såpass lav.

— Heldigvis hadde jeg litt midler å flyte på. Det reddet meg, forteller Ruth Rosenvold.

- Må være tidlig ute

Det var Plussmegleren som solgte eneboligen. Samme meglerkontor formidler leilighetene i Bystranda Terrasse og flere andre nye prosjekter i Kristiansand.

— Vi er i et marked der det absolutt kan bli et scenario at folk blir sittende med to eiendommer. Grunnen er at markedet har snudd seg litt. Tidligere behøvde man ikke planlegge boligsalget på samme måte, opplyser daglig leder Tone Solheim Grøsle til Fædrelandsvennen.

— Det må man nå?

— Det er knallviktig å være tidlig ute, folk må ikke ta lett på boligsalget. Selger må også være ydmyk i forhold til pris. Går man ut med for høy prisantydning, vil problemet forsterkes, svarer eiendomsmegleren.

— Er dere for dårlige til å informere om at salget kan ta tid?

— Vi ønsker å informere så korrekt som mulig. Når vi opplever at informasjonen ikke har vært god nok, skyldes det at markedet endres. Du kan ha en flott eiendom, men det finnes ikke kjøpere – noe megleren blir forundret over, forklarer hun.

Grøsle mener boligeierne nå i større grad kvier seg for å kjøpe før de har solgt.

— Vi opplever stadig oftere at folk vil selge før de kjøper, eller de legger inn bud med forbehold om salg.

- Har større sympati for de unge

Samfunnsøkonom Karl Robertsen mener boligprisene i Kristiansand har ligget for høyt de siste årene, men at de nå er i ferd med å normalisere seg.

— Det er en gledelig utvikling etter at vi har hatt et marked som har virket ødeleggende for ungdom og andre som vil etablere seg. Det skal være prisfordeler ved å etablere seg i en mindre by som Kristiansand, fastslår Robertsen, som leder Senter for eiendomsanalyse ved Universitetet i Agder.

Når boligene ligger ute for salg i månedsvis, trer prismekanismene i kraft: Man må justere ned for å få solgt.

— En bolig kan jo selges på dagen den, bare man legger seg lavt nok, påpeker UiA-dosenten.

— Så du har ingen sympati for veletablerte som blir sittende med to boliger?

— Jeg har større sympati for de unge enn min egen generasjon, vi som kom billig inn på markedet. Om vi må steke litt av og til, får det bare skje. Det er bare en fordel om boligene her nede kan bli enda rimeligere.

Banken gir oftere avslag

Bankene lar seg absolutt affisere av det trege boligmarkedet på Sørlandet.

— Det kan være vi må si nei takk til lånesøknaden nettopp for å hindre at enkelte kjøpere blir sittende med to boliger, opplyser administrativ banksjef Kenneth Engedal i Spareskillingsbanken.

— Og det skjer oftere enn før?

— Ja, ting har endret seg i løpet av de siste par årene, svarer Engedal.

Han sier hvert enkelt tilfelle vurderes nøye før søknaden innvilges. Belåningsgrad og beliggenhet på boligen som selges er av stor betydning i så måte. Hvis lånet er innvilget og salget drar ut, prøver de å hjelpe på situasjonen.

— Da lager vi en nedbetalingsplan som tar høyde for dobbeltfinansiering i en periode. Det ordner seg som regel, forteller banksjefen til Fædrelandsvennen.