KRISTIANSAND: — Det føles ganske godt å få det bort, sier Monica Kleppe.

Renovatørene har akkurat fjernet den gamle kjøkkeninnredningen hennes. Den har stått plassert i friluft utenfor leilighetskomplekset i Østerveien på Lund i Kristiansand i en uke, etter at den ble revet ut av en oppussingsklar leilighet.

— Jeg har ikke tilhengerfeste, så da jeg fikk tilbud om henting av søppel på sms slo jeg til. Jeg kommer til å benytte meg av dette tilbudet igjen, påpeker 35-åringen

300 kroner

Avfall Sør har i år innført et prøveprosjekt som omfatter beboere i Søgne og beboere i bydelen Lund i Kristiansand. Innbyggerne der kan bestille henting av søppel fra sin egen hjemmeadresse.

Monica Kleppe, som bor i Østerveien i Kristiansand, er lettet over at kjøkkeninnredningen hennes endelig blir fjernet og kjørt bort. Fjerningen sørger Torfinn Follerås (til venstre) og Arne Johnsrud for. Foto: Kollstad, Reidar
Kirsten Leidal, miljørådgiver ved Avfall Sør Husholdning, forteller at ordningen med å hente avfall hjemme hos folk vil bli utvidet fra 2017. Foto: Kollstad, Reidar

— Dette er et servicetilbud først og fremst til dem som ikke har bil eller tilhenger, og som ikke har mulighet til å kjøre avfallet sitt til gjenvinningsstasjonene i regionen, forteller Kirsten Leidal, miljørådgiver ved Avfall Sør Husholdning.

For 300 kroner kan det bestilles henting av maks to kubikkmeter med grovavfall.

— Grovavfall er et begrep som brukes i avfallsbransjen i forbindelse med avfall som ikke får plass i dunkene hjemme. Det dreier seg om ting som generelt er vanskelige å få levert fra seg. Vi henter imidlertid ikke søppelsekker, forklarer miljørådgiveren.

Kun ett bord

Tirsdag kjørte en lastebil rundt til 11 ulike adresser på Lund for å hente søppel. På en adresse på Kjøita i Kristiansand hadde en beboer kun satt fram et lite hagebord for henting.

— Vi har vel aldri hentet så lite på ett sted, smiler Torfinn Follerås, renovatør for Renonorden, firmaet som drifter søppelbilene i kristiansandsregionen på oppdrag fra Avfall Sør.

De 300 kronene som hentingen kostet, blir fakturert på vedkommendes neste renovasjonsregning.

Med blikk for gjenbruk

Renovatørene som er med i lastebilen, har blikk for om noen av gjenstandene kan passe inn i brukthallene på gjenvinningsstasjonene i Sørlandsparken, på Mjåvann eller på Støleheia.

— Vi henter hvitevarer, elektriske artikler, tv-er, sykler og bord. Det aller meste, forteller Follerås.

Renovatør Torfinn Follerås bærer bort et lite bord som var satt ut for henting på Kjøita i Kristiansand. Hentingen kostet bordeieren 300 kroner. -Vi har vel aldri hentet så lite på ett sted, sier Follerås. Foto: Reidar Kollstad

— Så må vi se litt an hva som kan settes i brukthallene. Vi velger ut det som ser greit ut, sier han.

— Gjenbruk er jo bra for miljøet, poengterer renovatør Arne Johnsrud.

Gratis

Gjenstandene i brukthallene, der folk flest kan hente de brukte tingene, er foreløpig gratis.

— Vi har vurdert om vi skal åpne en gjenbruksbutikk, men foreløpig er tingene gratis, opplyser Kirsten Leidal.

Tirsdag ble det hentet gjenstander på 11 ulike adresser på Lund i Kristiansand. Denne sofaen var satt ut til henting i Marviksveien. Foto: Reidar Kollstad

Planlegger utvidelse

Beboere i Søgne og på Lund har mulighet til å få hentet avfallet sitt på en viss dato hver tredje uke. Det er informert om ordningen via en brosjyre i posten. I tillegg blir det sendt ut sms-varsling om når grovavfall hentes.

— Ordningen, som har vært et ønske fra befolkningen, er jo et supplement til gjenvinningsstasjonene. Fra 2017 er det planlagt at ordningen skal tilbys til flere og flere. På sikt ønsker vi at dette blir et tilbud til alle. Foreløpig ønsker vi å teste ordningen ut, for å se hvor lang tid det tar å hente og sortere avfallet, forteller miljørådgiveren.

Monica Kleppe klemmer litt på renovatørene Torfinn Follerås (til venstre) og Arne Johnsrud, etter at de har hentet det gamle kjøkkenet hennes. -Jeg liker orden, så dette var helt topp for meg, sier Kleppe. Foto: Reidar Kollstad