OSLO: Det melder NRK torsdag. Fædrelandsvennen har fått opplyst det samme.

Ifølge NRK dreier det seg om forhold som skal ha funnet sted da Andersen var mindreårig, før drapene i Baneheia. Han risikerer dermed ikke noen straff.

Andersen var 19 år gammel da Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt og drept i Baneheia i mai 2000.

Fædrelandsvennen får opplyst at Andersen ble spurt om de to sakene da han nylig ble avhørt av Oslo-politiet. 41-åringen har ikke erkjent å ha begått andre overgrep enn de som knyttes til Baneheia-saken.

Ifølge NRK ble Oslo-politiet først kjent med anklagene høsten 2021, i forbindelse med sin etterforskning av den gjenåpnede straffesaken. Kanalen skriver at politiet ikke har konkludert med hva som faktisk har skjedd.

Det ene forholdet skal ifølge NRK ha blitt anmeldt til politiet mens Jan Helge Andersen sonet dommen på 19 års fengsel.

Viggo Kristiansens forsvarer, Arvid Sjødin, opplyser til Fædrelandsvennen at han ikke var kjent med anklagene før de ble omtalt av NRK.

La vekt på tidligere overgrep

I avhør og i retten tilsto Andersen å ha drept den ene jenta. Han pekte ut kameraten Viggo Kristiansen som initiativtaker og hovedmann. Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring. I februar 2021 ble saken hans gjenopptatt og 1. juni år ble han løslatt fra fengsel i påvente av den nye etterforskningen.

Kristiansen har siden pågripelsen nektet for å ha vært delaktig i drapene i Baneheia. Han erkjente imidlertid å ha forgrepet seg på ei mindreårig jente mens han selv var i tenårene. Dette var noe retten la vekt på i sin bevisvurdering.

Overgrepene Kristiansen begikk i tenårene var også noe Agder-politiet trakk fram i sin anbefaling om å avslå Kristiansens siste gjenopptakelsesbegjæring.

Politiet undersøker nå to hittil ukjente overgrepsanklager mot Baneheia-dømte Jan Helge Andersen. Oslo-politiet skal først ha blitt kjent med anklagene i fjor høst. Foto: Jacob J. Buchard

Politiet viste til at Jan Helge Andersen ikke hadde tilsvarende historikk:

«Det foreligger ingen opplysninger om at Andersen tidligere har forgrepet seg verken mot voksne eller barn, eller at han har opptrådt truende eller voldelig. Han er heller ikke omtalt av noen som aggressiv, seksuelt utagerende eller som spesielt opptatt av mindreårige barn», skrev politiet.

Vil ikke kommentere

Ifølge NRK skal Andersen ha blitt anmeldt en gang på 2000-tallet. Fædrelandsvennen er ikke kjent med hvor anmeldelsen skal ha blitt levert.

Agder-politiet har ikke ønsket å svare på spørsmål om dette.

I en epost svarer politimester i Agder politidistrikt, Kjerstin Askholt, følgende:

– Jeg er i dag gjort kjent med innholdet i de opplysningene som NRK sitter på. Baneheia-saken er nå under etterforskning av Oslo Statsadvokatembeter, og dokumentene ble i den forbindelse i sin helhet overført statsadvokaten der. Jeg finner det av den grunn ikke riktig at jeg som politimester i Agder politidistrikt skal kommentere enkeltheter i saken før resultatet av etterforskningen foreligger.

Statsadvokat Andreas Schei ønsker ikke å kommentere opplysningene i NRK-saken.

Andersens advokat, Svein Holden, opplyser til kanalen at han ikke ønsker å kommentere saken.

Når etterforskningen er avsluttet skal Riksadvokaten, etter å ha fått en anbefaling fra Statsadvokatene, avgjøre om det skal reises tiltale eller ikke mot Viggo Kristiansen. Det er uklart når denne avgjørelsen vil foreligge.