ORDFØREREN REAGERER: - Oi, dette var stive priser, sier Jan Oddvar Skisland. Foto: Arkiv

KRISTIANSAND: — Sånn er markedet nå. I stedet for å vinkle på kostnader, synes jeg dere skal se det positive i at noen endelig tilbyr eneboligtomter igjen i Kristiansand, for det har vært mangelvare i årevis, sier statsaut. eiendomsmegler Rolf Elieson i ABCenter Nybygg til Fædrelandsvennen.

Politikeren som styrer byutviklingen ser noe annerledes på det.

— Vi har jo trøstet oss med at markedet blir mer balansert når bare de store boligområdene som Justneshalvøya og Lauvåsen legges ut for salg. Jeg må si dette var voldsomt høye tomtepriser.

— Da jeg hørte om dem var jeg sikker på at vi snakket ferdig tomt og ikke råtomt, sier leder i byutviklingsstyret Hans Otto Lund (H), som er alvorlig bekymret.

Stor pågang

Det virker det ikke som de boligsøkende er. Mer enn 500 har allerede meldt interesse for tomtene på Justneshalvøya. Onsdag er fristen for å melde seg på, og det blir budrunde om hver enkelt tomt når flere vil ha samme.

De 32 tomtene som nå selges er fra 310 til 650 kvadratmeter store. Billigste koster 1,1 millioner, dyreste 1,45 millioner. Det er snakk om råtomt. Teknisk anlegg, graving, sprenging må kostes i tillegg.

Danske Aktivgruppen har overtatt utbyggerrettene på Justneshalvøya, og de neste årene skal 1075 boenheter bygges. I første runde i sommer og høst skal 50 eneboliger og cirka 300 andre enheter realiseres.

Advarer unge

Teknisk sjef i Aktivgruppen, Torgeir Verdal, er enig i at prisene er høye, men skylder på Kristiansand kommune. - Vi er pålagt å betale store deler av ny riksvei og ny gang- og sykkelsti. Et sted må kostnadene plasseres, sier han.

  • Hva sier du til unge barnefamilier som skal etablere et varig hjem?

  • At de har det tøft, og at vi etter hvert også legger ut rekkehus, tomannsboliger og firemannsboliger på Justneshalvøya, som nok passer bedre for dem, sier Verdal.

— Men en ny enebolig på Justneshalvøya koster altså ikke mer enn et rekkehus på Lund. Prisene er ikke så avskrekkende, sier Elieson i ABCenter.

- Flytt ut - Oisann, er ordfører Jan Oddvar Skislands første kommentar når han får høre om tomteprisene på Justneshalvøya.

  • Vi har jo ventet på de nye boligområdene, fordi vi tror at større utbud av tomter vil balansere markedet. Dette var da voldsomt drøye priser.

Kristiansands ordfører misunner ikke folk i etableringsfasen, men sier det er lite politikerne kan gjøre annet enn legge til rette for flere tomter.

Skisland går derfor til det uvanlige skritt og be ungdommen velge en annen bokommune enn Kristiansand.

— Jeg vil faktisk be alle unge tenke over hvor langt fra sentrum de kan bosette seg. Songdalen, Øvrebø og Vennesla har flotte boområder med langt lavere priser, sier han.