— Den idrettsgleden de viser er noe alle og enhver kan ta lærdom av. Det samme gjelder evnen til å inkludere alle. På laget er det spillere mellom 16 og 70 år - alle går fint sammen. Alle får berøre ballen og føler seg som en del av noe større. Dette er en gjeng som går med drakta på så å si hele tiden, sier Leif Emanuelsen.

Folkets-ildsjel_Fvn_Avis.jpg

Tilbake i 1984 satt han som leder av håndballkretsen i Vest-Agder. Der ble det luftet et forslag om å starte lag for funksjonshemmede.

— På den tiden var det ikke noe tilbud for dem, verken lokalt eller nasjonalt - og det ønsket vi å gjøre noe med. Derfor prøvde vi å nå ut til idrettslagene, og både Gimletroll og Vindbjart likte idéen, forklarer Emanuelsen, som har vært trener for 50- 60 spillere siden starten.

I dag er det rundt 10.000 funksjonshemmede som er med i idrettslag landet rundt.

— Jeg blir veldig stolt og glad over måten funksjonshemmede har blitt integrert i idretten, både på landsbasis og verden rundt. Også her i landsdelen drives det veldig godt, sier 61-åringen.

Klarer ikke å slutte

Flere ganger har ildsjelen vært inne på tanken at han ønsker å gi laget videre til noen andre, men de tankene har fort forsvunnet når han tenker på de menneskene han jobber med.

— Hvis jeg føler jeg tilfører noe til dem, så får jeg det dobbelte tilbake. Det gir meg energi til å holde på med dette. I tillegg er klubben veldig positive og legger til rette for alt jeg spør om, smiler han, og mimrer tilbake fra en tur laget hadde til Mandal for noen år siden.

Ildsjelen Leif Emanuelsen har vært trener for Gimletrolls håndballag for funksjonshemmede siden de startet opp for rundt 30 år siden. Foto: Vidar Godtfredsen

— Det var ei jente som tok avkast, også kom hun løpende bort til med. «Hvor skal vi reise neste gang? Kan vi dra til Tyrkia?» spurte hun. Det hadde ingenting å si om det var Mandal eller Tyrkia. Det har blitt en del turer opp igjennom, og vi kommer hjem med en ny historie og opplevelse for hver gang.

«Unikt»

I nominasjonen fra Gimletroll står det blant annet følgende:

«Alt som hører med i en trener og oppmanns hverdag som ansvarlige for et lag, har Leif hatt ansvar for i snart 30 år for Gimletrolls PUH lag i håndball. For Leif handler det om idrettsglede. Han sprer idrettsglede, og han tilrettelegger for idrettsglede. Både han og spillerne opplever ukentlig idrettsglede, og det er dette det skal handle om for både utøvere, trenere og frivillige i denne store folkebevegelsen. Det Leif gjør og har gjort i alle år er rett og slett helt unikt, og det er helt fantastisk. I IK Gimletroll er vi svært stolte av at klubbens navn og logo kan bli assosiert med Leif Emanuelsen og det han står for.»

— Det gjør meg ydmyk å bli nominert til en slik pris når jeg vet at det er så mange som gjør så mye for sitt idrettslag, sier Leif Emanuelsen.