KRISTIANSAND: — En ny ikke-sosialistisk regjering bør ha sitt tyngdepunkt i sentrum, og verken ha slagside til ytterste venstre eller ytterste høyre. Jeg ber om at landsmøtet stiller seg bak dette, sa Høybråten.

Og fikk trampeklapp fra landsmøtedelegatene.

Et av spenningsmomentene før landsmøtet har vært partiets forhold til Frp. Partiledelsen sier klart nei til å regjere med Siv Jensens parti, mens en del lokalpolitikere er uenige.

Applausen for Høybråten på dette punktet tyder på at han har solid støtte blant utsendingene på Quality Hotel i Sørlandsparken.

Kvalm av Frp

KrF-lederen kritiserte Frp-formann Siv Jensen for å «spille på frykt for en liten minoritet». Og tok sterk avstand fra Frps forslag om kutt i bistand.

— Jeg må si jeg blir ganske kvalm når politiske partier i vår egen andedam vil bruke kutt i norsk bistand til å finansiere skattelettelser her hjemme, sa Høybråten.

Likevel var det de rødgrønne regjeringspartiene som fikk unngjelde mest. Særlig for å svikte kristne verdier.

— K-en for kristendom blir nærmest betraktet som et samfunnsproblem. K-en ble fjernet i KRL i skolen. Ja, til og med i tidsregningen har enkelte forsøkt å fjerne K-en, sa Høybråten.

— Resultatet av disse angrepene kan bli nye generasjoner uten de nøkler til å forstå nasjonal identitet og kultur som kjennskap til den kristne kulturarven gir, sa KrF-lederen til applaus fra salen.

Totalitært

Han tok også et kraftig oppgjør med de rødgrønnes holdning til kristne organisasjoner

— I et demokratisk land kan vi ikke ha en regjering som truer med å bruke pengemakt som straff mot organisasjoner med meninger de ikke liker. Dette er ikke bare sosialisme på sitt verste. Dette er totalitært! sa Høybråten.

Han raljerte også med det han mener er grove løftebrudd fra regjeringen på en rekke felt.

— De sa de skulle satse på skolen. Men hvor mange nye lærere har vi fått i løpet av de siste fire årene? Svaret er åtte. De sa de skulle utrydde fattigdommen, men satsene for sosialhjelp har økt med bare syv kroner dagen. De sa de skulle satse på fornybar energi. Men hvor mange nye vindmøller har blitt bygget denne perioden? Svaret er null, sa Høybråten.

Agderbenken

Partilederen slo et slag for å øke fra to til tre stortingsrepresentanter fra Agder ved høstens valg.

— Vi skal ha inn både kristiansanderen Dagrun Eriksen og lyngdølen Hans Fredrik Grøvan. Og som om ikke det er nok skal vi ha inn en sørlending til, nemlig Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder, sa Høybråten til trampeklapp fra salen.