OSLO/KRISTIANSAND: – Vest-Agder er også KrF-land, sier Dagfinn Høybråten bestemt.

– Et samarbeid med Frp er helt urealistisk. Dette handler om verdispørsmål, og i slike diskusjoner er Frp i helt andre hjørnet av politikken. Dessuten handler det om kjøttvekta. KrF skal være veldig store for å veie opp for høyrepolitikken til Høyre og Frp, sier Dagfinn Høybråten til Fædrelandsvennen.

Snakk

Til helga taler han til landsmøtet i Kristiansand i Vest-Agder der Frp for tiden er største parti. Blant tilhørerne er flere lokallagsledere som mener sjefen burde jekke litt på kravene.

– Jeg er ikke vant til at det ikke går an å snakke med folk og finne ut om det er en mulighet for et felles grunnlag. Å snakke sammen, er det ingen som tar skade av, sier Tore Askildsen (KrF), varaordfører i Mandal. Han mener, og har alltid ment, at partiet hans nå må sette seg ned og snakke med Frp. Selv er han et levende eksempel på at akkurat det er fullt mulig, da mandalsordfører Alf G. Møll er fra Frp.

– Samarbeidet fungerer godt lokalt, men det er ikke dermed sagt at det vil gjøre det sentralt. Lokalpolitikk og rikspolitikk er to forskjellige ting, sier han.

Han får støtte av Ove Gundersen, fylkesleder i Aust-Agder KrF:

– Aust-Agder KrF har sagt at på grunn av politikken til den rød-grønne regjeringen, er det viktigere enn noen gang å få en ny regjering. Alle mulighetene må prøves etter valget, og vi er innstilt på kanskje kunne samtale med alle. Jeg har store betenkeligheter med Frp, men vil ikke lukke dører, sier Gundersen.

Også Hanne Risvold, lokallagsleder i Flekkefjord, mener det er viktig å få en borgerlig regjering:

– Det er ganske stor avstand mellom Frp og KrF, men i noen verdispørsmål står vi ganske nær. Vi måtte gått i forhandlinger og sett om det var grunnlag for samarbeid, sier Risvold.

– Det er veldig få alternativer til regjeringen vi har nå, men den fører i alle fall Norge på gale veier, mener hun.

– Hypotetisk

Partileder Høybråten mener KrF vil endre totalt karakter i samarbeid med Høyre og Frp.

– Det vil bli et helt annet parti, mener Høybråten.

– Men er ikke det viktigste for dere å få en ny regjering?

– Vi skal bidra til det, men vi vil ikke ha makt for enhver pris, sier han.

– Hva vil dere gjøre for å ikke miste velgere til Frp?

– I alle fall ikke bygge ned gjerdet. KrF er best på å være KrF i Norge. Piratkopier lykkes ikke, mener Høybråten.

Fylkesleder i Vest-Agder, Torhild Bransdal, regner med diskusjonen om regjeringssamarbeid kommer på landsmøtet. Men hun mener spørsmålet om å samtale med Frp er helt hypotetisk.

– Jeg står på landsstyrets vedtak, som er at vi ikke skal samarbeide med Frp. Vi er milevis fra hverandre på en del saker, og det er utrolig mye som skiller oss, sier Bransdal.