KRISTIANSAND: — Da jeg fikk vite at Vian hadde fått seg en kjæreste, ble jeg glad og lettet. Jeg trodde da at jeg ville få barna for meg selv, sa Hussein til lagmannsretten.

Inngått kontrakt Ifølge Hussein hadde han og nå avdøde Vian Bakir Fatah inngått en muntlig kontrakt som tilsa at den av foreldrene som fikk seg en kjæreste, skulle gi fra seg foreldreretten.

— Jeg fikk vite av en venninne at Vian hadde fått seg kjæreste. Da jeg gikk på jobben smlite jeg og var glad. Jeg var så glad for at jeg skulle få barna. Jeg kunne ha gjort det samme som Vian, men jeg ønsket å prioritere det å ha barna, sa Hussein.

Behandlingen av ankesaken startet i Agder lagmansrett i dag. Adel Abbas Hussein er tiltalt for å ha drept sin ekskone Vian Bakir Fatah med 22 knivstikk i skolegården på Bygland i juli i 2008. I tingretten ble 39-åringen dømt til 16 års fengsel for drapet.

- Drapet var Vians skyld Under sin forklaring i lagmannsretten i dag hevdet Hussein at ekskonen selv var skyld i drapet. Ifølge Hussein ville ikke Bakir Fatah blitt drept dersom hun hadde snakket sant. Med det mener eksmannen at den avdøde kvinnen løy om at politiet var til stede i skolegården hvor drapet ble begått.

— Det er hennes egen feil at hun ble drept. Hun sa at politiet var der. Hadde jeg visst at politiet ikke var til stede, hadde jeg aldri dukket opp, sa Hussein.

En tydelig opprørt aktor Stina Sveier Nielsen ville vite om tiltalte virkelig mener at ekskona selv var skyldig i drapet.

— Hvordan kan du si at det var hennes feil? Hvilken kontroll hadde Vian med om politiet dukket opp eller ikke? Det er jo dokumentert i saken at Vian ringte politiet, sa Sveier Nielsen.

Gjennomføring av drapet Et av hovedspørsmålene under lagmannsrettens behandling blir hvorvidt drapet skjedde under særdeles skjerpende omstendigheter eller ikke. Hussein ble dømt på dette grunnlaget i tingretten, og anket derfor dommen. Tiltaltes forsvarer, Sveinung Johnsen, mener drapet skjedde spontant og var dermed ikke forsettlig.

Under sin forklaring i dag beskrev Adel Abbas Hussein seg som en omsorgsfull far og ektemann. Ifølge ham selv var han snill mot sin hustru, også etter at de skal ha blitt skilt etter muslimsk lov på lensmannskontoret i Bygland.

- Lykkeligst i Bygland

  • Før problemene startet var vi en lykkelig familie. Vi var den lykkeligste familien i hele Bygland, sa tiltalte til lagmannsretten.

Aktor Stina Sveien Nielsen hevder imidlertid at Vian levde i en konstant trusselsituasjon, og at hun flere ganger ble drapstruet av sin eksmann.

— Uansett hva du hevder så rømmer Vian fra deg flere ganger. Det er et faktum i saken, sa Sveier Nielsen, og pekte også på at eksmannen ble idømt besøksforbud.

— Hvis jeg hadde truet henne, så kunne hun bare stukket av. Det var en taktikk hun brukte for å sverte meg, svarte Hussein.