KRISTIANSAND: Like etter klokka 15 tirsdag forelå kjennelsen fra Kristiansand tingrett, hvor politiet får medhold i at den siktede kan holdes varetektsfengslet i fire uker.

Mannen blir ilagt brev— og besøksforbud i hele perioden, og må tilbringe de to første ukene i isolasjon. Som begrunnelse viser retten til at mannen kan komme til å forspille bevis dersom han får anledning til å kommunisere med andre innsatte.

Politiadvokat Hellek Rue (t.v.) ber om at den siktede mannen varetektsfengsles i fire uker. Her sammen med forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen i retten tirsdag. Foto: Erlend Olsbu

I kjennelsen blir den siktede identifisert som en 20 år gammel mann. En person med samme navn er registrert med adresse i Kristiansand.— Han er fremdeles ikke identifisert med hundre prosent sikkerhet. Opplysningene vi har nå er at han er en asylsøker som har fått midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Han kom til landet i 2014 og har hatt bosted et annet sted på Sørlandet, sier politiadvokat Hellek Rue i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Skal undersøkes av lege

Den siktede ble pågrepet søndag kveld og fremstilt for varetektsfengsling tirsdag formiddag. Mannen samtykket til fengsling under rettsmøtet, som ble holdt for lukkede dører.

Mannens forsvarer, Sveinung Søndervik Johnsen, opplyste etter fengslingsmøtet at han vi be om at klienten blir undersøkt av lege.

— Han er klar og beskriver ting greit under avhør. Andre omstendigheter gjør at jeg vil be om at han vurderes av lege, med tanke på om han bør overføres til sykehuset, sa Søndervik Johnsen til Fædrelandsvennen etter møtet.

Mandag kveld ble den siktede vurdert av en psykiater i fengselet. Undersøkelsen førte til at psykiateren anbefalte en fullstendig vurdering av den siktedes tilregnelighet.

_S2R7027.jpg

— Det kommer til å bli gjennomført en fullstendig observasjon av ham, sier Søndervik Johnsen.Dersom den siktede blir kjent utilregnelig kan han ikke dømmes til fengsel, men risikerer da å bli idømt tvungen psykiatrisk behandling.

Har erkjent drapet i avhør

Under avhør mandag kveld erkjente mannen å ha tatt livet av personen som ble funnet død i boligen i Lyngdal. Avdøde er fremdeles ikke formelt identifisert, men boligen har vært bebodd av en asylsøker de siste årene.

— Den siktede har opplyst at han og avdøde er bekjente. Noe mer ønsker vi ikke å si om dette på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Hellek Rue til Fædrelandsvennen.

Mannen har forklart seg om hendelsesforløpet, men ifølge Rue har han ennå ikke gitt en komplett forklaring av sine bevegelser i tiden rundt drapet. Like etter fengslingsmøtet ble mannen tatt med for å fortsette avhøret som ble avbrutt mandag kveld.

— Etter avhørt tar vi sikte på å fremstille ham for en lege, sier Rue til Fædrelandsvennen.

Ble varslet av AMK

Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører. Pressen argumenterte for åpne dører, men ble ikke hørt og måtte dermed forlate rettslokalene.

— Politiet er ikke ferdig med avhøret av siktede. Det kan derfor forekomme opplysninger i rettsmøtet som ikke er ment for offentligheten. Det er uheldig hvis politiet ikke får anledning til å kontrollere disse opplysningene før de blir offentlig, sa dommerfullmektig Simen Moen Nordbø før pressen ble kastet på gangen.

Politiet ble varslet om drapet like før midnatt søndag kveld. AMK fikk da melding om en skadet person i en bolig i Agnefestveien i Lyngdal. AMK varslet politiet, som besluttet å rykke ut med bevæpnede mannskaper.

Mannen som nå er siktet befant seg i boligen da politiet kom til stedet.