KRISTIANSAND: — Når Olsen så tydelig flagger personlige meninger som bispedømmerådets leder, må det være lov å si fra, sier Drangsholt, til Fædrelandsvennen.

Han bryter dermed tausheten som har vært i Agder og Telemark bispedømmeråd, og tar til overflaten at det er betydelig strid, også lokalt, om hvem som skal velges til ny biskop.

— Biskopenes særlige stilling i kirkeordingen tilsier at deres votum vektlegges sterkt. Olsen er altfor snever i sitt syn på hva det kirkelige votum er, sier Drangsholt.

Flertall for Grasaas

Tirsdag kom nyheten om at åtte biskoper anbefaler Anne-May Grasaas som ny biskop i Agder og Telemark, mens fire ønsker Mandal-prost Stein Reinertsen.Agder bispedømmeråd har tidligere med sju mot tre stemmer gått inn for Reinertsen,

Bispedømmeråd-leder Olsen var raskt ute og uttrykte skuffelse over flertallet av biskopene.

— De er rart hvis det lokalkirkelige votum ikke følges nå som kirken selv skal bestemme biskoper - og etter at kirken i lang tid har bedt om at det kirkelige votum får større innflytelse, sa han tirsdag ettermiddag.

Olsen sa at biskopene kun er én røst i forbindelse med ansettelse av biskop i kirken.

— Kirkerådet bør lytte til kirkens votum når saken avgjøres 7. desember. Det er litt underlig hvis ikke, sa Olsen.

— Drangsholt mener dette er altfor snevert, hva sier du til det?

— Da er jeg og Drangsholt helt uenige om hvilken del av kirkens votum som skal tillegges mest vekt, svarer Olsen.

Trippel historisk?

Bispekandidat Anne-May Grasaas er glad for biskopenes støtte til henne.— Jeg ser på biskopenes avstemning som en stor tillitserklæring. Utover det kan jeg ikke annet enn avvente prosessen, og har derfor ikke så mye mer jeg kan si, sier hun.

Kirkerådet har nå en betydelig større mulighet til å velge, enn det ville hatt hvis biskopenes flertall også hadde pekt på Reinertsen. Bispevalget virket avgjort, men er nå mye mer åpent.

Grasaas kan bli historisk på flere måter hvis hun blir ny Agder-biskop

Hun vil være den første skilte prest som velges til biskop i Norge.,

Hun vil være den første biskop som kirken selv velger.

Hun vil bli den første kvinnelige biskop på Agder.

Tillit

— Ja, det er første gang en skilt kandidat har flertall hos biskopene, og det er jo et poeng, sier hun selv.- Er det viktig hvis kirken velger en skilt biskop?

— Det må andre mene noe om. Hvis jeg velges, må jeg ha tillit fra kirken, en tillit som også må ta opp i seg at jeg er skilt, sier hun.

Grasaas har bakgrunn fra Frikriken Ungdom i Oppdrag og Oase. Hun defineres som sentrumsteolog.

— Jeg er glad for min bakgrunn, men har gjennom livet stadig utvidet perspektivet. Det er jo ikke så uvanlig. Men jeg vil ikke nå så sent i prosessen drive valgkamp. Nå må vi avvente avgjørelsen, sier Grasaas til Fædrelandsvennen.

Hun er født og oppvokst på Gimlekollen, het Andreassen som jente, Stavenes som gift og har nå tatt sin mors barndomsnavn.

Biskop Per Oscar Kjølaas i Nord-Hålogland er skilt og gift på nytt. Men ekteskapet røk mens han var biskop- Han var ikke skilt da han ble valgt.