KRISTIANSAND: Leder av Agder og Telemark bispedømmeråd, Jan Olav Olsen, sier dette var ventet. Samtidig legger han ikke skjul på at det er litt rart.

— Når kirken for første gang skal velge biskop selv, bør kirken høre på det kirkelige votum. Jeg håper derfor Kirkerådet 7. desember ansetter Reintertsen, slik det kirkelige votum tilsier og som Agder og Telemark bispedømme har anbefalt, sier Olsen.

ÅTTE BISKOPER vil ha Anne-May Grasaas som ny biskop i Agder og Telemark. Foto: ?

Olsen minner om at biskopene kun er én røst i forbindelse med ansettelse av biskop i kirken, og at biskopene gir sin høringsuttalelse ut fra mange forhold.— Ett er deres eget teologiske ståsted. Derfor hadde jeg ventet at biskopenes flertall ville gå for Gravaas og ikke Reinertsen. Du kan si jeg er litt skuffet, men ikke overrasket, sier Olsen, som selv sitter i Kirkerådet.

— Kirkerådet bør lytte til kirkens votum. Det er litt underlig hvis ikke, sier han.

Olavs Skjeveslands etterfølger som biskop i sør blir den første valgt av kirken selv. Valget mellom de tre som fikk størst oppslutning i den kirkelige avstemningsrunden. I september/oktober satte 334 stemmeberettigede instanser og ansatte opp tre navn i prioritert rekkefølge.

Avstemningen blant menighetsråd og viglede tilsatte i Agder og Telemark bispedømme, samt de teologiske professorer og prostene i resten av landet, viste at prost i Mandal, Stein Reinertsen, fikk størst oppslutning. Like bak fulgte prost i Sandnes, Ludvig Bjerkreim og sokneprest i Trefoldighet menighet i Oslo, Anne-May Grasaas. Reinertsen ble så anbefalt av bispedømmerådet.

Kirkerådets arbeidsutvalg skal nå ha intervju med de tre kandidatene før det samlede Kirkerådet 7. desember tilsetter den nye biskopen i Agder og Telemark bispedømme.