Se video av Quadrum over!

KRISTIANSAND: — Ikke helt det vi hadde håpet, men vi jobber ufortrødent videre. Det kommer noen krav i 12. time, men vi håper det til slutt blir en plan vi kan realisere, sier Petter Falkgård Andersen, som satt ringside da byutviklingsstyret torsdag vedtok å legge Quadrum ut på høring.

Andersen er utviklingsdirektør i Schage Eiendom, som eier prosjektet 50/50 sammen med Rom Eiendom (NSBs eiendomsselskap).

Den nye inngangsporten til Kristiansand fra vest består av seks bygninger på opptil 15 etasjer - 8,24 meter over domkirkespiret - med 40.000 kvadratmeter kontorer, hotell, boliger og næring. Billedkunstner Kjell Nupen har vært svært delaktig i å utvikle den spektakulære arkitekturen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

INNGANGSPORTEN FRA VEST: Prosjektet Quadrum (til venstre i bildet), som betyr møteplass, vil grense til Kvadraturens nordvestlige hjørne. Sentralt i den nye bebyggelsen er det vist et hotell i 15 etasjer, 76 meter høyt. Første byggetrinn består av de to kontorbygningene til høyre, nærmest jernbanestasjonen. ILLUSTRASJON: L2 ARKITEKTER

— Utrolig tøft

— Dette er noe helt nytt arkitektonisk, nesten kunst, utbrøt Odd Nordmo (H).

— Veldig spennende. Utrolig tøft med med et byområde som bryter med Kvadraturen, det er innovativt og veldig stilig. Men jeg tror ikke noe før jeg ser bygningene der, sa gruppeleder Mette Gundersen (Ap).

Sammen med KrF og Venstre sørget Ap for at det ble lagt inn visse krav før høringen kan starte, blant annet til trafikk og parkering. Men det skal også utarbeides luftkvalitetsanalyse etter Miljøverndepartementets retningslinjer. For tidlig, mener utbygger.

— Hvis vi velger å ikke bygge boliger, kreves ikke en slik analyse, forklarer utviklingsdirektør Andersen.

Arbeidet med det såkalte euroterminalområdet har pågått siden 90-tallet. Schage og Rom har allerede svidd av 25 millioner kroner, lenge før byggestart.

— Jeg er veldig skeptisk til om det er økonomisk gjennomførbart, men det får vi komme tilbake til, sa Hans Petter Horve fra Miljøpartiet De Grønne.

- Ikke flere snublebluss

Schage-direktøren vil ikke kommentere summer, men:

— Det blir nok et kostbart prosjekt, som følge av formene og volumene. Vi prøver å profilere dette som et prestisjeprosjekt, forteller Petter Falkgård Andersen.

KrF og Ap argumenterte for at et bygg måtte reduseres for å sikre fri sikt fra Tordenskjolds gate, men ble nedstemt. De viste til Kvadraturens prinsipp om åpne gateløp.

— Dette ligger utenfor Kvadraturen, derfor blir det feil. Planen har snublet seg fremover i 20 år, nå må vi ikke legge ut flere snublebluss, sa Odd Nordmo.

Plan- og bygningsetaten er i tvil om formene er «robuste nok» til å bli gjennomført fullt ut. Hva hvis utbygger hopper av etter første byggetrinn, vil andre da kreve en mer tradisjonell byggestil?

En slik kombinasjon av former kan bli «svært uheldig, som en kombinasjon av selskapsbluse og joggebukse på fest», het det i saksinnstillingen. Derfor må reguleringsbestemmelsene være svært presise, og ikke gi for mye slingringsmonn.

Første byggetrinn består av 13.000 kvadratmeter kontor i de to byggene nærmest jernbanestasjonen.