KRISTIANSAND: — Dilemmaet er å sikre at formen på prosjektet blir som vi ønsker, uansett hvem utbyggeren er, uttaler plan- og bygningssjef Gunnar Stavrum i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Torsdag skal byutviklingsstyret for første gang behandle prosjektet Quadrum, den nye inngangsporten fra vest, før det blir høringsrunde.

Seks spektakulære bygninger på opptil 15 etasjer – 8,24 meter over domkirkespiret – skal bestå av kontorer, hotell, boliger og butikker med totalt 40.000 kvadratmeter.

- Kristiansands «Bjørvika»

I fjor sommer ble Quadrum lansert til verbal applaus i Kjell Nupens kunstnerverksted på Hånestangen. 16 måneder senere er ambisjonene intakt:

— Dette vil bli et prestisjeprosjekt for byen. Med denne beliggenheten håper vi å skape Kristiansands «Bjørvika», stedet der finans-, teknologi- og kunnskapsbedrifter er samlet i Oslo, opplyser Petter Falkgård Andersen, utviklingsdirektør i Schage Eiendom, som eier prosjektet 50/50 sammen med Rom Eiendom (NSBs eiendomsselskap).

Omtrent på denne tiden skulle spaden gå i jorda, men der det er jernbane er det sidespor. Et halvt år forsinket klør investorene i grabben.

— Vi har holdt på siden 2005 og brukt 25 millioner kroner på å komme dit vi er i dag, så vi er godt modne for å komme i gang, påpeker Schage-direktøren.

Første byggetrinn består av 13.000 kvadratmeter kontor i de to byggene nærmest jernbanestasjonen.

- Ser ikke problemet

Plan- og bygningsetaten spør seg nå om det er realisme, om formene er «robuste nok» til å bli gjennomført fullt ut. Hva hvis utbygger hopper av etter første byggetrinn, og ny investor ønsker en mer tradisjonell byggestil fordi prisen blir for stiv?

En slik kombinasjon av former kan bli «svært uheldig, som en kombinasjon av selskapsbluse og joggebukse på fest», heter det i saksinnstillingen. Derfor må reguleringsbestemmelsene være svært presise, og ikke gi for mye slingringsmonn.

Schage Eiendom deler ikke bekymringen.

— Jeg ser ikke det store problemet, i og med at alt er regulert helt presist – både takvinkler, byggehøyder og stigningsforhold. Endringer krever da dispensasjon fra kommunen, sier Petter Falkgård Andersen.

— Du er sikker på at hele prosjektet blir realisert?

— Det er i hvert fall intensjonen vår. Vi har ingen strategi om å gå ut av det, bedyrer Andersen, og legger til at Rom Eiendom deler denne hensikten.

De to selskapene sitter til sammen på eiendommer verdt over ti milliarder kroner.

- Ny dimensjon

Gunnar Stavrum er begeistret for Quadrum, og tror det lykkes hvis utbygger makter å hekte eksempelvis en av byens store offshorebedrifter på kroken.

— Den gir byen en ny dimensjon, en avansert måte å tenke form på som er forskjellig fra alt annet. Det blir et særmerke som får betydning for byen utad, mener plan- og bygningssjefen.

Kunstneren selv mener stedet er egnet for en ny type arkitektur:

– Dette viser en innovativ by. I stedet for utilnærmelige vegger som lukker ute, skal prosjektet være noe inviterende, spennende og nysgjerrig som trekker folk inn i Kvadraturen, meddelte Nupen i fjor.