JUBEL: Torbjørn Justnes (leder) og Beint Foss i Tveit historielag ved elva, som renner forbi Foss. Historielaget reiste navnesak for å endre Topdalselva til Tofdalselva, og har fått medhold av Kartverket. De kaller vedtaket en seier for lokalhistoriebevegelsen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen
MAKRELL: Det er planleggingsdag i barnehagen til Christoffer Løvdal (4). Sammen med pappa Kjell Løvdal fra Kragemoen har han fisket fire makreller. Det viktigste er ikke navnet på fjorden, mener de, men at det er fint å komme hit. Foto: Kjartan Bjelland
ELVA: Tofdalselva og Tovdalselva blir to sidestilte former. Men skrivemåten Topdalselva skal bort, ifølge Kartverket. Foto: Kjartan Bjelland
RUSLETUR: Per og Eva Paulsen lufter hundene Laura og Petra ved vannkanten på Hamresanden. De har alltid sagt Topdalsfjorden. De synes <i>tåff </i>er rart, men er like glade for det. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: I glitrende solskinn, ikke så langt ute på fjorden ved Hamresanden, sitter Bjørn Breilid med fiskestangen over et hull stort nok til en fem kilos fisk.

— Hvor er vi nå? spør vi, for å lokke ham lengre ut på glattisen.

— Nå er vi på Topdalsfjorden ved Hamresanden, svarer Breilid, ytterst behjelpelig.

— Det er akkurat det vi ikke er, svarer vi.

Tirsdag vedtok nemlig Kartverket å endre skrivemåten for Topdalsfjorden. Fra nå av skal det være Tofdalsfjorden.

— Tofdalsfjorden? Ja, så får jeg vel prøve å huske det, da. Jeg vil ikke si jeg er i harnisk. Jeg er mer opptatt av om jeg får fisk, sier Breilid.

Ny skrivemåte

Inne på trygg grunn rusler Per og Eva Paulsen med hundene Petra og Laura langs vannkanten.

— Tovdalsfjorden har ho aldri hett før. Jeg synes det er rart at en skal si det, sier Eva.

— Nei, ikke Tovdalsfjorden. Tofdalsfjorden, sier vi.

T åff ?! Det er enda rarere, mener Eva.

P-en ut

Det er ikke bare fjorden som får ny skrivemåte. I vedtaket fra Kartverket blir Topdalselva til Tofdalselva eller Tovdalselva, både i Kristiansand og Birkenes kommuner. P-en er altså ute for godt fra skriftspråket.

Det er prinsippet om lokal, nedarvet uttale som har veid tyngst.

— Vi skal ta utgangspunkt i den opprinnelige uttalen, og det er Tofdal. Topdal er også en uttale som har vært, og som er det i dag. Men hvor kommer den p-en fra? Vi ser den har dukket opp i skriftlig form på et eller annet tidspunkt, og jeg kan ikke si det er vranglære, men den er litt underlig, forklarer Finn E. Isaksen, senioringeniør i Kartverket.

Flere instanser, blant annet Birkenes kommune og Birkenes historielag har gått inn for Topdal.

— Jeg ser jo av uttalelsene at alle vil rimeligvis ikke bli fornøyd, men sørlendinger pleier å være sindige folk. Så får jeg bare si at det selvfølgelig her, som så ofte ellers, er mulig å klage dersom en ikke er fornøyd, sier Isaksen.

- Reddet

Det er Tveit historielag som har reist navnesaken. Kartverkets avgjørelse ble mottatt med stor glede.

— Det som har skjedd nå, er at uttalen tåffda l er reddet for fremtiden. Vi anser det som fullt gjennomslag og en stor seier for lokalhistoriebevegelsen. Og det viser at det går an, sier en jublende Beint Foss i historielaget.

De ville reise navnesaken for å sikre at ikke uttalen de har vokst opp med skulle dø ut. Både for Foss og for leder i historielaget, Torbjørn Justnes, har det alltid vært Tofdalsfjorden og Tofdalselva.

— Nå har både Beint og jeg så mange generasjoner langs Tofdalselva at vi vet ikke hvor mange det er bakover. Og det har aldri vært annet enn Tofdal. Det er viktig å ta vare på disse verbale formene, sier Justnes.

Fjordtorsk

Tilbake på isen på Tofdalsfjorden har Kjell Løvdal og sønnen Christoffer fått fire små makreller. De får også en kort innføring i nye skrivemåter.

— Det er ikke så viktig. Det som betyr noe, er at det er en fin plass å gå til. Det kan være helgelig fine torsk her, sier Kjell.