Det er i områdene som skråner ned mot Otra på begge sider av den foreslåtte, nye broa, nye grunnundersøkelser må gjennomføres for å sjekke rasfare. Tegningen er laget som skisse med forslag til hvordan hele Egsområdet kan utvikles til en helsebydel med både sykehus for hele landsdelen, og en rekke private og offentlige helseinstitusjoner. Foto: Jull Frost Arkitektfirma
Her ved den gamle campingsplassen for Quartfestivalen på Eg skal det foretas undersøkelser for å sjekke rasfaren i kvikkleiren. Ingeniør Gro Solås håper å ha klar en rapport over nyttår. Foto: Steinar Vindsland
Prosjektleder Per Torgersen gav i vinter en foreløpig anbefaling om at det må være et, stort sykehus på Sørlandet, og det bør ligge her på Eg i Kristiansand. Foto: Tore-André Baardsen

Det er konsulentselskapene Multiconsult og Rambølls konklusjoner i to rapporter som Kristiansand kommune har bestilt. Også Frederik Eide, avdelingsingeniør i Skred— og vassdragsavdelingen i Region Sør av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) støtter dette:

— Vi stiller oss bak denne vurderingen og gjør igjen oppmerksom på at dette må være på plass for å kunne vurdere områdets egnethet til å huse et regionsykehus, skriver han i en mail til ingeniør Gro Kathrine Solås i Kristiansand ingeniørvesens vei og prosjektavdeling i forbindelse med områdereguleringsplanen for Eg.

Skredfare

— Hvorfor må dette være på plass, Eide?

— For å sikre at eventuelt nye bygninger vil stå trygt. Det må sjekkes om det er fare for skred, og om et eventuelt skred vil være begrenset til akkurat det området eller trekke med seg større områder rundt sykehuset. Dette er viktige bygg i regional beredskap, og forskriftene stiller derfor strengere krav til sikkerheten, sier Eide.

Kvikkleire

I mange år har det vært kjent at sykehustomta består av kvikkleire og sensitiv leire. Flere grunnundersøkelser er gjort gjennom årene, i 1958, 1978, 1985 og 1996. Etter sistnevnte ble det bygget en stabiliserende voll nede ved Otras bredd. Alle disse undersøkelsene er gjennomgått av konsulentselskapene Rambøll og Multiconsult. Og begge mener de ikke er tilstrekkelige og nye undersøkelser må gjennomføres.Solås har bestilt rapportene som ledd i reguleringsplanen for både utvidelsen av sykehuset og eventuell utvikling av hele Egsområdet til en helsebydel.

Ferdig i januar

Her ved den gamle campingsplassen for Quartfestivalen på Eg skal det foretas undersøkelser for å sjekke rasfaren i kvikkleiren. Ingeniør Gro Solås håper å ha klar en rapport over nyttår. Foto: Steinar Vindsland

— De innledende rapportene viser at store deler av området har tilstrekkelig sikkerhet mot ras og er bebyggbart, men vier avhengig av supplerende undersøkelser for å få en fullstendig oversikt over området, sier hun og forteller at undersøkelsene vil bli i gangsatt i oktober, og at konkluderende rapporter om forholdene vil være klare i januar.Kostnadene for disse undersøkelsene og vurdering av tiltak er anslått til rundt en million kroner, og Solås sier det vil bli omfattende undersøkelser. Det er området nedenfor dagens Abup-bygg, den såkalte direktørens hage og ned mot elva, samt området fra jordet som ble brukt som campingplass for Quartfestivalen, og ned mot elva som skal sjekkes.

Ett sykehus

I februar neste år skal styret i Sørlandet sykehus vedta Utviklingsplan 2030. Der skal det bestemmes om Agder skal ha ett stort sykehus, og om det skal være en utvidelse av dagens på Eg. Dessuten håper sykehusdirektør Jan-Roger Olsen å få vedtak om å bygge nytt psykiatribygg til en milliard kroner neste år.

— Vår vurdering er at det både formelt og teknisk er mulig med en betydelig utbygging av sykehuset på Eg. Grunnforholdene kan være avgjørende for hvor på Egsområdet vi kan plassere forskjellige sykehusfunksjoner, men jeg ser ikke at dette får noen direkte konsekvenser for arbeidet med Utviklingsplan 2030 eller nytt psykiatribygg, sier Torgersen.