Onsdag samlet regjeringen og ordførerne i de største kommunene seg for å diskutere hvordan Norge skal håndtere flyktningstrømmen fremover.

En båt med 750 kan gå. 3000 går ikke

— Blant tingene kommunene uttrykte var at de ikke ønsker gigantiske asylanlegg med opp mot 3000 personer. For at de skal bli en del av nærmiljøet må vi ha mindre asylmottak, sier Harald Furre etter møtet.

— Men Kristiansand har vært positive til et flytende mottak med 750 til 1500 i havna?

— Ja, en båt med 750 kan gå. 3000 går ikke. Det vil vi ikke ha, sier Furre.

- Krise

Statsminister Erna Solberg beskriver situasjonen som svært krevende.

— Situasjonen i mottakssystemet kan betegnes som i krise. Hver dag kommer det 350 personer som skal bosettes. Det er et behov for å gjøre ting i et helt annet tempo enn vi er vant til, sa Solberg ifølge NTB.

Statsminister Erna Solberg ble tatt i mot av KS-leder Gunn Margit Helgesen i forbindelse med et politisk toppmøte om flyktningsituasjonen. Foto: Junge, Heiko

— Vi har fordoblet ankomstene hver måned siden august. Vi står overfor veldig krevende oppgaver i tiden framover. Måten vi behandler dem som kommer på kommer til å prege norske byer og lokalsamfunn framover.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sa at alle må ta ansvar i tiden fremover.

— Vi er i en situasjon som krever god koordinering og handling. Vi er i en situasjon der det ikke er mulig å si at det er alles andres ansvar. Det er vårt ansvar, sier Sanner ifølge NTB.

God dialog

Ifølge kristiansandsordføreren var det en tett og god dialog mellom kommunene og regjeringsmedlemmene om mottak av asylsøkere, og bosetting og integrering. Budskapet fra kommunene var ifølge Furre samstemt.

Jo lengre de sitter i mottak, jo vanskeligere blir det å integrere dem

— Mine to hovedpoeng var at det er viktig at asylprosessen går så raskt som mulig. Jo lengre de sitter i mottak, jo vanskeligere blir det å integrere dem etterpå. Det andre punktet mitt var at vi trenger mer fleksibilitet i mottaksprogrammet og tettere kobling mot arbeidslivet, sier Furre. Han mener arbeid er den viktigste nøkkelen til integrering.

— Ble dere hørt?

— Ja, det føler jeg.

— Var de enige?

— Det vet jeg ikke. Vi fikk ingen konklusjon.

Staten tar ansvar

Harald Furre mener de norske kommunene tar stort ansvar i flyktningsaken med både bosetting og asylmottak. Sørlandskommunene er blitt anmodet om å ta imot cirka 3000 personer til bosetting de neste to årene, og for øyeblikket bor det cirka 4000 personer i asylmottak i landsdelen.

Furre mener han ikke kan si noe om hvor mange asylsøkere Kristiansand tåler.

— Det kommer litt an på hvordan de gjør det. Nå er det snakk om at staten skal ta større ansvar for skole og helse i større mottak. Skjer det, så klarer kommunene å ta imot flere, sier han.