Kleppe mener at fagforeningene beskytter sine medlemmer, og bidrar til at forholdene ikke meldes til politiet.

Vidar Kleppe er leder for kontrollutvalget i Kristiansand kommune. Han sier han de siste seks årene har tilfeller der personer høyt oppe i kommunen har begått underslag, stjålet, eller brutt lov om offentlige anskaffelser. Han mener at fagforeningene beskytter medlemmer i mislighetssaker.

— Sier opp frivillig

— Gang på gang har jeg sett at dette blir løst på lavere nivå før det kommer til kontrollutvalget. Fagforeningen, som representerer den ansatte, gir råd om hvordan de skal forklare dette til sine direktører. Ofte ender det med at personen det angår sier opp frivillig, og unngår politianmeldelse. Flere har fått gode jobber i andre kommuner, forteller Kleppe

Han reagerer sterkt på praksisen.

Tips

— Dersom en vanlig helsearbeider stjeler vil vedkommende straks bli avskjediget, men dersom det er ansatte høyere oppe i kommunal forvaltning, løses det med frivillig oppsigelse. At fagforeningene som skal være opptatt av solidaritet, jobber på denne måten er usolidarisk og kritikkverdig, sier Kleppe.

Det er ikke alle disse sakene som kommer til kontrollutvalget, men Kleppe sier at han som leder i kontrollutvalget får flere tips om saker som behandles uten Kontrollutvalgets innblanding.

Flere eksempler

Kleppe har flere eksempler på ansatte som har misbrukt sine stillinger. Dette skal dreie som om ansatte på enhetsledernivå, avdelingsledernivå eller andre personer som har ansvar for penger i kommunen.

— Noen har underslått 70.000–80.000 kroner, noen enda mer. Noen har overfakturert, mens andre har brutt lov om offentlige anskaffelser ved å bruke bekjentskaper. Samlet sett vil det dreie seg om millionbeløp over de siste årene. Eksempelvis fikk Kristiansand Havn KF i 2012 en kraftig bot på 450.000 kroner av KOFA for brudd på regelverket om offentlige anskaffelser, sier Kleppe.

Ifølge regelverket skal brudd på tillit føre til oppsigelse. Kontrollutvalget har ved flere anledninger kjempet for at slike saker skal politianmeldes.

Ikke politianmeldt

Senest 18. januar kom en slik sak opp i kontrollutvalget. Det skal dreie seg om et større pengebeløp som hadde blitt stjålet. Da anbefalte rådmannen at saken ikke skulle politianmeldes.

Kontrollutvalget bemerket da følgene: "Kontrollutvalget vil imidlertid på prinsipielt grunnlag påpeke at misligheter skal anmeldes for å sikre likebehandling i Kristiansand kommune".

Kleppe mener at det er galt dersom slike saker blir løst med nærmeste overordnende uten at kontrollutvalget eller politiet blandes inn.

- For mange tilfeller

Kleppe vil ikke ut med noe konkret antall på saker som ikke ender i politianmeldelse, men mener at det er for mange.

— Jeg sier ikke at kommunen er gjennomsyret av korrupsjon, men det er for mange tilfeller der ansatte i betrodde stillinger misbruker sin stilling. Jeg tror også at mange ansvarlige kvier seg for å melde sakene inn til kontrollutvalget, sier Vidar Kleppe.

Bekymret for likestillingen

Ronny Sæbø (H) er medlem i Kontrollutvalget i Kristiansand. Han deler delvis det samme bildet som Vidar Kleppe beskriver, men noe mer moderert.

— Jeg kan huske at det har vært et par tilfeller der politianmeldelse har vært diskutert i mislighetssaker, sier han til Fædrelandsvennen.

Han vil ikke gå inn på detaljene i disse sakene.

— Dette skjer ikke systematisk, men det har altså vært noen tilfeller der vi har reagert, sier Ronny Sæbø.

Han kan bekrefte at Kontrollutvalget har vært bekymret for likebehandlingen i kommunen.

Terje Osnes er fylkesrevisor og sekretær i Kontrollutvalget i Kristiansand. Han mener at det er vanskelig å kommentere påstandene til Vidar Kleppe.

— Som politiker kan Kleppe få tips som jeg kanskje ikke hører om, sier han.

- Ikke vanlig

Tor Sommerseth har vært rådmann i Kristiansand kommune i mer enn 10 år. I løpet av de to-tre siste årene kan han huske at det har vært tre saker som dreier seg om økonomisk utroskap i kommunen.

— Ved disse tilfellene har vi reagert umiddelbart. Vi har en nulltoleranse for mislighold, og det er vår policy at det skal anmeldes, sier Sommerseth.

— Jeg må ta et forbehold om at det kan være flere slike saker, men de er ikke vanlige, sier rådmannen videre.

18. januar anbefalte rådmannen at en sak i Kontrollutvalget ikke skulle politianmeldes.

— Hvorfor det?

— Det er en personalsak som jeg ikke vil kommentere, svarer Sommerseth.

- Lovbrudd skal straffes

Fagforbundet er en av flere fagforeninger som representerer ansatte i Kristiansand kommune.

Leder i Fagforbundet i Kristiansand, Gudrun Helen Vikebak Benestad, kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene til Vidar Kleppe.

Det gjør heller ikke Therese Løvseth. Hun er hovedtillitsvalgt for helse og sosial i Fagforbundet.

— Dersom det var vanlig at man hjelper medlemmer til å unngå politianmeldelse ville jeg visst om det. Vi som er hovedtillitsvalgte har jevnlig møter, sier hun.

Hun informerer om at det er vanlig at hovedtillitsvalgte vil bistå sine medlemmer dersom det kommer opp saker om mislighold.

— Vi vil informere dem om deres rettigheter og forsikre oss om at prosessen går lovlig for seg, sier hun.

Løvseth mener at det er forkastelig dersom det er tilfelle at det er forskjellsbehandling i kommunen.

— Dersom noen har begått lovbrudd så skal det straffes, sier hun.