KRISTIANSAND: Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) har slått fast at Kristiansand havn brøt en rekke regler da de i striden med Fjord Line ikke lyste advokattjenestene ut på anbud.

— Gebyret er gitt fordi Kristiansand kommune på et tidlig tidspunkt måtte forstå at kjøpet av advokattjenester måtte kunngjøres, sier sekretariatsleder Anneline Vingsgård i en pressemeldingg.

Derfor får havna et gebyr på 450.000 kroner. Det går fram av vedtaket som torsdag morgen ble sendt til Kristiansand havn.

Ifølge Kofa er slike direkte anskaffelser uten noen form for konkurranse det mest alvorlige bruddet på de offentlige innkjøpsreglene. Det kan føre til at det offentlige bruker mer penger enn nødvendig eller at man ikke får det beste tilbudet.

Fjord Line-strid

Havna var klaget inn for en rekke ulovlige anskaffelser, både av konsulenttjenester og advokattjenester. Bak klagen sto Fjord Line, partiet Demokratene og Frank Salvesen.

Klagenemnda har besluttet at havna har gjort èn ulovlig anskaffelse. De har kjøpt tjenester fra advokatkontorene Kjær og Kvale & Co på til sammen 4,8 millioner i forbindelse med striden med Fjord Line.Disse ble ikke lyst ut på anbud, til tross for at grensen for konkurranseutsetting er 500.00. Havna mente at det ikke var mulig å forutse at saken skulle få et så stort omfang da de i 2008 leide inn Jens Richard Andersen fra Kjær & Co til å bistå i striden mot Fjord Line.

På det tidspunktet var Fjord Line stengt ute fra havna fordi Kristiansand havn krevde helårsseilinger. Andersen bistod i første omgang i klagen som Fjord Line hadde sendt til Kystverket.

Men da saken havnet i retten, ble Andersen havnas prosessfullmektig. Havna mente de ikke kunne ta høyde for at saken havnet i retten da Andersen ble leid inn til det som i utgangspunktet var et mindre oppdrag. Nå trengte de en advokat som kjente saken.

I tillegg ble også advokat Olav Kolstad fra Kvale & Co leid inn.

Grovt uaktsomt

Kofa er enige i at det ikke er enkelt å forutse at en sak kan få en slik utvikling, men sier samtidig en slik utvikling ikke framstår som ekstraordinær og at Kristiansand havn burde tatt høyde for det.

De skriver også at hvis de ikke hadde reagert, ville det åpnet for at andre aktører kunne omgå regelverket siden mange tvister starter i det små og deretter utvikler seg til større saker.

I sitt vedtak skriver nemnda at havna på et tidlig tidspunkt burde ha skjønt at saken ville få et større omfang og at det ikke fantes bestemmelser for å unngå anbud.

"Til tross for dette, unnlot innklagede å kunngjøre en konkurranse om anskaffelsen. Dette finner nemnda i det minste grovt uaktsomt", står det i vedtaket.

De mener ovetredelsen er så grov at det rettferdiggjør gebyret på 450.000 kroner.

Havna ble varslet om gebyret allerede i mai, og godtok da straffen.