KRISTIANSAND: — Dette er svært alvorlig. Særlig dersom det dreier seg om ansatt helsepersonell som dermed bryter taushetsplikten, sier juridisk direktør i Legeforeningen, Anne-Kjersti Befring.

Mange henvendelser

Etter Fædrelandsvennens reportasje om kvinnen som fikk blod mot sin vilje ved Sørlandet sykehus Arendal, har juridisk direktør i Legeforeningen fått flere henvendelser enn hun har fått i noen andre saker. Det har strømmet inn med e-post, telefoner og sms-er fra blant annet nåværende Jehovas vitner som ber om hjelp mot menighetene. Disse er villige til å ta imot blodoverføring, men frykter at vitner som er ansatt ved sykehus skal tyste dersom noen får blod.

Jehovas vitner har såkalte sykehusutvalg 11 steder i Norge: Kristiansand, Østfold, Oslo, Drammen, Porsgrunn, Stavanger, Bergen, Møre og Romsdal, Trondheim, Bodø og Tromsø.

- Sjekker om noen får blod

Utvalget utpekes av de eldste i menighetene. Offisielt skal disse være til støtte og hjelp for sykehusansatte med råd og veiledning til behandling av pasienter uten bruk av blod.

— Egentlig er målet deres å sjekke om pasienter frivillig mottar blod. De har hatt spioner som har holdt vakt ved sykehuset 24 timer i døgnet i enkelte tilfeller, hevder Øyvind Normann, som tidligere har vært med i Jehovas Vitner. Han sier at dersom de oppdager at en pasient mottar blod, blir det rapportert videre og pasienten risikerer å bli utestengt og utfrosset fra Jehovas vitner. Normann har et bredt kontaktnett blant utstøtte og utmeldte Jehovas vitner.

Ønsker hemmelighold

Anne-Kjersti Befring i Legeforeningen sier at de har mottatt ønsker fra Jehovas vitner som vil at leger skal la være å journalføre at det er gitt blod, for å unngå at "blodspioner" skal oppdage det.

— Dette er ønsker vi må vurdere. Jeg har selv vært i en situasjon der en kvinne fra Jehovas vitner fikk blodoverføring i bevisstløs tilstand, selv om hun nektet like før hun sovnet. Etterpå spurte hun ikke, og vi lot være å fortelle det. Men vi reddet livet hennes, sier Befring.

Hun mener Jehovas vitner driver med villfaren informasjon til sine medlemmer når de hevder at det går an å overleve uten blodoverføring, at det bare er væskemangel man dør av.

Avviser at de har "spioner"

Informasjonssjef Tom Frisvold i Jehovas vitner avviser at den religiøse menigheten har tystere på sykehusene.

— Det er som regel pårørende og nære venner som gir støtte og omsorg når noen er på sykehus, slik er det også blant Jehovas vitner. Det er trist å høre at en slik omsorg fra pårørende skal bli tillagt så negative motiver, sier han.

— Blir vitner utstøtt dersom de frivillig mottar blod uten å være i en kritisk tilstand?

- Kan bli utstøtt

— Det hender at et Jehovas vitne gjør noe som er i strid med Bibelen, men angrer og fortsetter å være en del av menigheten. Men hvis et vitne velger en levemåte eller handlemåte som ikke er forenlig med grunnleggende Bibelske prinsipper uten å angre, stiller han seg utenfor menighetsfellesskapet. Det er derfor ikke automatikk for verken det ene eller det andre dersom et Jehovas vitne bryter grunnleggende bibelske prinsipper, sier Frisvold.

— Hva skal til for at et vitne blir utstøtt?

— Man må begå alvorlige brudd på grunnleggende bibelske prinsipper uten å angre. Eksempler kan være utroskap, vold eller mishandling, sier Frisvold.