— Pasient- og brukerrettighetsloven definerer pårørende som den som pasienten utpeker til å være det, sier seniorrådgiver Hanne Damsgaard hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Tirsdag uttalte klinikksjef Ole Georg Vinorum at Sørlandet sykehus ikke ville akseptere å ta inn i sykehusets retningslinjer for behandling av Jehovas vitner, at det kan oppnevnes en "fullmektig" som erstatning for pårørende. I dag skal sykehusets medisinsk-etiske komité behandle forslaget til retningslinjer, som representanter for Jehovas vitner diskuterte i møte med sykehusledelsen mandag.

Pårørende

Når en person er over 18 år og tilregnelig, kan vedkommende utpeke hvem hun vil til å være pårørende, uansett slektsforhold. Det er bare når pasienten er under 18 år, eller ikke i stand til å redegjøre for seg selv, at nærmeste familie automatisk regnes som nærmeste pårørende.

Og selvfølgelig dersom ikke pasienten på forhånd har gitt beskjed om noe annet til sykehuset.— Dersom en pasient på forhånd utpeker en annen enn noen i familien til å ivareta sine rettigheter, så må sykehuset forholde seg til det, sier Damsgaard.

Blod

Begrepet "fullmektig" er hentet fra forvaltningsloven, men det er ikke den som gjelder her. Rettighetene til en utpekt pårørende er de samme som om det skulle være nærmeste familie. Det betyr at en utpekt pårørende vil kunne si på vegne av pasienten at det ikke skal overføres blod.

— Vi kan ikke ha som hovedregel at vi må ringe denne kontaktpersonen før vi har snakket med pasienten, sier klinikksjef Vinorum når Fædrelandsvennen leser opp teksten i loven og kommentaren fra Damsgaard.

— Det er det ingen som har krevd. Jehovas vitner hevder sin rett i følge loven til å kunne utpeke en annen enn noen i familien til å være nærmeste pårørende. Vil sykehuset akseptere det?

— En pårørende er ektefelle, samboer eller foreldre. Det vil sykehuset forholde seg til, sier Vinorum.

— Men loven definerer pårørende som "den som pasienten utpeker"?

— Javel, hvis du sier det, så, sier Vinorum.

— Var du ikke klar over denne definisjonen på pårørende?

— Jo, selvsagt. Dette har jeg vært klar over i mange år, og har vært borti mange saker som handler om det.

— Så det betyr at sykehuset vil etterkomme Jehovas vitners krav om å få inn i retningslinjene at pasienten skal kunne utpeke en såkalt "fullmektig?

— Ja, vi vil følge loven, sier Vinorum.