MANDAL: Med seks livvakter på slep, kom justis— og beredskapsministeren fra Byglandsfjord på sørlandsbesøk. Først møtte hun ledelsen i Agder politidistrikt. Deretter bar det til Mandal.

Fædrelandsvennen møtte statsråden under en pause mellom møtene i Mandal. Der utdypet hun sine oppfatninger om hva politiet må gjøre i tiden fremover som en konsekvens av rapporten fra 22.-julikommisjonen.

Slike radioer monteres i patruljebilene når det nye nødnettet, Tetra, bygges ut- Foto: Scanpix

Tankekors— Det er et kjempetankekors at drosjebilene er bedre utstyrt enn politipatruljene. Men samtidig må vi erkjenne at politiet ikke har tatt i bruk dagens tilgjengelige teknologi på den best mulige måte. Bildet er derfor ikke helt svart. Det er investeringer på gang, og det skal bygges en ny, teknologisk plattform. Det som har vært etterlyst, for eksempel bedre utstyr i politipatruljebilene, er en naturlig diskusjon, sier justisministeren.

Hun er ydmyk overfor de anbefalinger som 22.-julikommisjonen har kommet med. Derfor kommer stortingsmeldingen om saken til å handle om alle de forbedringsområdene politiet har.

Fant ikke hverandre

— Kommisjonens konklusjoner var historien om ressursene som ikke fant hverandre. Det manglet ledelse og kommunikasjon. Derfor hviler det et stort ansvar på ledelsen i norsk politi knyttet til de endringer som kommer. Det er for eksempel påvist at det ikke var tilstrekkelig kultur i etaten for å lære av de øvelser som ble gjort. Vi må utvikle oss videre på ikt-siden, og vi må fordype samarbeidet med andre etater, for eksempel forsvaret.

- Er et bedre rustet politi avhengig av nye ressurser, eller en annen kultur?

— Det handler om kultur, om rutiner, prosesser og samhandling, og en bedre utnyttelse av dagens ressurser. Samtidig må det også komme nye ressurser. Politimestrene må ha tydelige krav og tydelige mål. Det er en diskusjon etter mitt hjerte.

- Er det en ukultur i politiet?

— Slik vil jeg ikke betegne situasjonen etter å ha reist rundt i flere politidistrikter og drøftet 22.-julikommisjonens innstilling. Det er en åpen holdning til spørsmål knyttet til organisering og vilje til endring.

Politisk styring

- Du har signalisert en sterkere politisk styring av politiet. Hva betyr det?

— Det betyr at jeg ønsker en tydeligere rollefordeling og krav til gode oppgaveløsninger. Derfor er det bra å høre politimestrene etterlyse dette. Det kan gjøre oss bedre. Vi er utfordret av 22.-julikommisjonen på beredskap. Det problemet må tas i et kort perspektiv, men vi må også se helheten, funksjonene i politiet, kompetansen og strukturen. Prioriteten er oppgaveløsning. Det har kanskje vært et for sterkt fokus på penger og folk, og for lite på at vi trenger gode verktøyer for smarte oppgaveløsninger. Norsk politi må moderniseres. Vi ser at teknologi kan løse noen oppgaver, men det må flere forbedringer til. Moderniseringen vil likevel ta tid.

- Hva kommer i statsbudsjettet av nye tiltak som skal forbedre politiet?

— Det vil jeg ikke si noe om fordi statsbudsjettet først legges fram neste måned, sier justisministeren.