UBEBODD OM VINTEREN: Sjøboder på Flekkerøy skal ikke være studenthybler resten av året. Og det synes flekkerøyfolk er helt i orden, ifølge sjøbodeier og tidligere talsmann Frode Stokkeland. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: — Vi setter en tidsbegrensing for at eieren ikke skal bruke den to måneder om sommeren, og så leie den ut resten av året. Men de kan spre det utover; velge to uker om sommeren, to uker på høsten, vinterferie og så videre. Det har noe med at sjøbodene skal være til tradisjonell bruk, forklarer byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune til Fædrelandsvennen.

Han bekrefter at de er kjent med at sjøboder på Flekkerøy har vært utleid, blant annet til studenter, utenom sommersesongen.

Torsdag forklarte byggesakslederen politikerne hvordan de behandler søknader om bruksendring av de 400-500 sjøbodene på Flekkerøy. I Miljøverndepartementets vedtak heter det at eldre boder kan tillates til kombinert bruk, som sjøbod/lager. De skal ikke være rene hytter, noe som sikrer allmennhetens ferdsel.

— Departementet har sagt at vi må sette vilkår om tidsbegrensning, og vi har falt ned på at 90 dager er tilstrekkelig, forklarer Andersen, som også har hatt flere møter med fylkesmannen i saken anledning.

Ikke stort kjøkken og bad

Det stopper ikke der. Plan- og bygningsetaten stiller også krav til innredning. Sjøboden må kunne fungere til annet enn hyttekos.

— Sjøboden må ha et forholdsvis stort rom, slik at den kan brukes til lager. Det betyr at de ikke kan ha fast innredning i form av et stort kjøkken eller et stort bad, opplyser Andersen, som ikke ønsker å være mer konkret.

Departementet satte med vedtaket i fjor en grense ved 1995, fordi de historiske sjøbodene var ment for kombinert bruk, nyere boder til fritidsbruk. Men som Fædrelandsvennen har skrevet, vil mange nyere sjøboder få godkjenning av hensyn til likebehandlingsprinsippet, hvis de ligger i samme område som eldre boder.

— Men der det er etablert helt nye områder med sjøboder etter 1995 vil de få problemer med å få godkjent kombinert bruk, poengterte Andersen overfor byutviklingsstyret.

Politikerne ga full støtte til linja administrasjonen har lagt seg på.

— 90 dager er riktig fordi sjøbodene ikke skal være permanente boliger. Det tror jeg de fleste flekkerøyfolk synes er helt okei, all den tid bodene skal være til kombinert bruk, sier leder Grete Kvelland Skaara (KrF) til Fædrelandsvennen.

- Helt greit for oss

— Det er litt spesielt at bare sjøboder på Flekkerøy skal ha en betingelse om 90 overnattinger i året. På den annen side er kravet helt greit for oss. Det er i tråd med Miljøverndepartementets vedtak, sier Frode Stokkeland.

Han var i mange år medlem av samarbeidsgruppen for revidering av Flekkerøyplanen. Etter vedtaket i fjor er deres arbeid nå avsluttet.

Stokkeland viser til statsråd Erik Solheims vedtak, hvor departementet skriver at kommunen må «angi en tidsbegrenset periode av året dispensasjonen skal gjelde for».

— Er det ikke rart å kreve overnatting i kun 90 dager på isolerte sjøboder med tillatelse til kombinert bruk?

— Nei, jeg synes det er fair. Det er ikke lagt opp til et kontrollregime, og for oss høres dette fornuftig ut. Vi er heller ikke interessert i at sjøbodene skal bli helårsboliger eller hybler, svarer Stokkeland.

Plan- og bygningsetaten har mottatt et trettitall søknader. Litt over halvparten, alle av den eldre og dermed kurante typen sjøbod, er i ferd med å bli godkjent – med velsignelse fra Fylkesmannen.