MANDAL: Alf Erik Andersen (Frp) seilet frem som en svært aktuell kandidat da det i februar ble klart at Vest-Agder Frp må finne en arvtaker etter Åse Michaelsen på Stortinget. Mandalsordføreren har brukt de siste månedene i tenkeboksen, og sier til Fædrelandsvennen at han ikke ønsker seg en plass på valglista.

— Det er en konsekvens av en totalvurdering. Det viktigste for meg er at familien skal fungere godt, og selv om de aldri sto i veien, ville jeg helst hatt med familien inn til Oslo for å kunne lykkes, sier Andersen.

Tidkrevende

Med ei datter på tretten år og ei kone som er selvstendig næringsdrivende, ble båndene til Mandal for sterke, og Andersen er ikke i tvil om at en periode som stortingspolitiker ville ha vært ekstremt tidkrevende.

— Suksesskriteriet for å slå gjennom på Stortinget er å bruke det som kan betegnes som fritid, på å markere seg på andre områder for å vise at man får ting til. Harald Furre sa til meg at når du er ordfører, er du en stor fisk i et lite vann, mens på Stortinget blir du en liten fisk i et stort vann, sier Andersen.

Han har rådført seg med flere nasjonale og lokale politikere i forkant av avgjørelsen. Aust-Agder KrFs Kjell Ingolf Ropstad ønsker seg en ny periode på Stortinget, og har oppmuntret Andersen til å gripe fatt i sjansen når den nå ligger foran ham. Det har også partifeller i Mandal Frp.

— Samtidig er det utrolig inspirerende å være ordfører i Mandal. Vi har et vanvittig engasjert bystyre som drar i den samme retningen. Da jeg gikk inn i rollen som ordfører var jeg veldig spent, og hadde sommerfugler i magen under de første bystyremøtene. Nå gleder jeg meg som en unge, sier Andersen, som har sittet som ordfører i Mandal siden i fjor høst.

Lokale prosjekter

Han legger vekt på at prosjekter som fengsel i Mandal og og havneprosjektene i Strømsviga har vært faktorer som har vært med på å holde ham hjemme.

— Sammen med bystyret har jeg satt trykk på fengselssaken, som egentlig hadde ligget litt halvdød. Nå ser det ut til at det kan bli bygd i 2017. Får vi landet det, er det vanvittig viktig for Mandal. Min hovedparole under valget var å etablere arbeidsplasser og øke bosetningen for å få økt skatteinngang. Disse prosjektene er med på å bygge opp under dette, sier han.

For Andersen er det viktig å ha gjennomslagskraft der han er. Han er ikke i tvil om at det ville ha blitt krevende å sitte i førersetet på Stortinget. Som medlem i Frps sentralstyre mener han likevel at han fortsatt vil ha en nærhet til Stortinget, som vil være gunstig i tiden fremover.

Ønsker kommunesammenslåing

Etter at kommunestyret i Lindesnes i slutten av mai vedtok å droppe kommunesammenslåing med Mandal og Marnardal, har Andersen vært klar på at han er positiv til tvangssammenslåing.

— En av grunnene til å bli igjen i Mandal er nettopp kommunereformen. Som stortingspolitiker ville jeg ikke fått den samme nærheten og det samme engasjementet i reformen og regionen, til å få til en ny og slagkraftig kommune. Jeg har troen og tilliten til at Fylkesmannen og Stortinget vil kunne bruke styringsretten der de finner det naturlig, sier Andersen.

Han er nå trygg på at Vest-Agder Frp vil kunne finne en god toppkandidat til stortingsvalglisten. Tidligere har Gisle Meininger Saudland i Flekkefjord Frp og Steinar Bergstøl Andersen i Kristiansand Frp blitt trukket fram som aktuelle navn.

— Jeg har ingen personlig favoritt, men mener at en god kandidat er fra der det er flest velgere. Det er mange gode kandidater både i vest og i nord i fylket, i tillegg til i Kristiansand. Jeg håper at det ikke vil bli noe internt spill, men at de beste kandidatene blir valgt, sier Andersen.