Senterleder Ruben Storevold på Sørlandssenteret klarer å få familiens julehandel til å bli effektiv og «en fin opplevelse for alle». Han tuller ikke heller.

— Hvilken forventning har senterlederen ved Sørlandssenteret til advent?

— Med senterleder-hatten på er jeg svært opptatt av at vi nettopp nå ved inngangen til advent starter på en måned som er ganske avgjørende for butikkene på senteret og for eierne. Vi har høye mål.

- Hvor stor del av årets omsetning i senteret hentes inn i julehandelen?

— Om lag 16 prosent. - Hvordan må senterets omsetningen øke i år i forhold til i fjor for at du skal være fornøyd?

— 24. oktober 2013 åpnet vi 60 nye butikker i senteret. Etter som det alltid tar noe tid å etablere en ny butikk, kan sammenliknende tall fort bli misvisende. Men vi forventer at de butikkene som har vært etablert hos oss noe lengre skal ha en økning på fem prosent. Dette er i tråd med den veksten Virke nå estimerer for hele næringen.

- Sier du at det ikke skal mer enn en gjennomsnittsøkning til for at du er fornøyd?

— Ja. Men du kan legge til at vi i 2013 var det 15. største kjøpesenteret i landet på omsetning. Etter første halvår i år ligger vi på sjetteplass. Ambisjonen er at vi skal være på femte når året er omme. Oppnår vi det, er jeg meget fornøyd.

- TNS Gallup og Finans Norge fortalte denne uka at ikke siden 2011 har nordmenn vært mer pessimistiske med tanke på hvordan landets økonomi vil utvikle seg neste år. Hvordan tror du dette kan påvirke julehandelen?

— Vanskelig å si.

— Hva tror du? - Som nevnt, estimerer Virke en vekst på fem prosent.

- ...men hva tror...

— Jeg tror på det estimatet.

- En tur i skogen kan være viktig for et menneske. Hva kan en handletur bety for folk?

— Det kommer an på hvilket modus folk er i. Dersom de vil raskt innom for å hente med seg noe som haster, betyr det mye at det er enkelt og godt tilrettelagt på senteret - lett å parkere og så videre. Andre kunder ønsker å ta seg god tid. De gjør Sørlandssenteret til et treffsted. De vil ha det hyggelig, treffer venner og setter seg ned litt mellom gode handleopplevelser.

- Hva er en god handleopplevelse?

  • For min del dreier det seg om å få noe mer enn hva jeg forventer. Det kan være å få et smil fra en som jobber i butikken, eller at ekspeditøren kommer rundt disken og gir meg posen når jeg har betalt. Det skal ofte ikke så mye til. Kanskje også den ansatte tar seg tid til å slå av en prat - stiller åpne spørsmål og veileder. Gir mer enn jeg forventer.

- Hvordan liker du selv å handle julegaver?

— Jeg liker å planlegge på forhånd sammen med familien min hva vi skal handle. - Hele familien?

— Nå tenker jeg særlig på kona og datteren på sju. Når vi har satt oss ned på forhånd, blir det en effektiv handel og turen blir en fin opplevelse for alle.

- Svaret ditt kan likne på teksten i en reklamekampanje. Får dere til dette hjemme hos deg, eller tuller du med meg?

  • Nei, jeg tuller ikke. Dette gjør vi.

- Du har flere barn. Hva sier du når du ser at ett av barna dine er for opptatt av å shoppe?

— Det har jeg ikke opplevd.

- Hvis andre foreldre har barn som er i overkant kjøpeglade, hvordan vil du råde dem til å veilede barna sine?

— Jeg har ikke fasitsvar, men vil anbefale at man prater om det og har en god dialog... ...nei, vet du, jeg har ikke så mange råd å gi andre.

- Når bør julemarsipan komme i butikkhyllene?

— Jeg synes det er hyggelig når marsipanen kommer i midten av november. For meg personlig blir det for tidlig om den sesongen starter enda tidligere.

- Og julepynten på kjøpesenteret?

— I midten av november den også.

**- Hvilken plass har den religiøse høytiden på Sørlandssenteret og i senterets julepynt i år?**

— Det har jeg ikke så mye tanker rundt, men på Sørlandssenteret vil vi være nøytrale. Dermed vil vi pynte slik at det blir hyggelig for alle. I år har vi for eksempel en stor og flott julebamse fra Belgia.

- I tillegg til julebamsen fra Belgia, ville det vært aktuelt for dere å pynte med et Jesusbarn fra Betlehem?

— Som sagt ønsker vi å være nøytrale slik at det blir hyggelig og inkluderende for alle. Og vi har egentlig ikke drøftet om vi skal pynte med religiøse symbol.

- Akkurat som kjøpesenteret ønsker kirken å ha en sentral plass i adventstid og julen. Hva har du oppfattet at kirkens ledere mener om førjultidens kjøpefest?

— Jeg må innrømme at jeg ikke har oppfattet noe særlig om hva kirkeledere mener om kjøpefest nå.

- ...men hvis du ikke bare tenker på i år?

— Nei, jeg har ikke sett noen oppslag om hva kristne ledere mener om kjøpefest.

- Det hender du hører andre og vanlige folk si at julegaver, penger og kjøpefest får for stor oppmerksomhet i julen, ikke sant?

— Jo.

- Hva sier du til dem?

— Jeg synes det er viktig at alle får mene akkurat det de vil. Om dette også. Folk må få gjøre sine egne valg. Så skal vi på Sørlandssenteret bidra til at det blir hyggelig for alle dem som vil handle julegaver hos oss.

- Kurt Mosvold sa mandag at Sørlandsparken ikke har sjel. Hvor enig er du i det?

— Jeg har ingen kommentar til det, annet enn at mitt fokus er å gjøre Sørlandssenteret best mulig.

- Hva har du de siste årene selv kjøpt på salg etter jul?

— Litt forskjellig. Jeg får ofte gavekort til senteret til jul, og da har jeg i romjulen og etter jul kjøpt for eksempel bøker og sportsartikler på salg.

- Butikkene er avhengig av godt salg før jul for da går varene til full pris. Hva tror du butikkeierne synes om svaret du nettopp ga om salg etter jul?

— Mange vil gi en fysisk gave fordi det er kjempehyggelig med gaver under treet. Og jeg får heldigvis andre julegaver enn bare gavekort. Selv kjøper jeg selvfølgelig også julegaver på senteret før jul.