Foto: KystAtlas

Se video av den ryggende traileren her KRISTIANSAND: — Som småbarnsfar, synes jeg det er beklagelig at trailerne rygger rett ut i et fotgjengerfelt, sier Arne Hestnes, som har filmet den ryggende traileren.

Han jobber til daglig i Ventelo på Kjøita i Kristiansand.

— Vi sitter på Kjøita ved den gamle innkjøringen til Montér. Her kommer den nesten daglig inn lastebiler til den gamle innkjøringen, forteller Hestnes.

Men Montér har bygd om, og dermed må tungtransporten rygge for å komme seg ut igjen.

- Innkjøringen må sperres

  • De sender aldri ut en mann for å se, så de rygger bare rett ut i krysset. Midt i videoen ser du biler som blir sneid skikkelig.

Nå mener Hestnes at innkjøringen må sperres

— Ja, det kommer jo en sånn bil nesten hver dag, så vi sitter og håper på at det går greit. Men nå synes vi det var på tide å få filmet det.

Dermed fanget han DHL-traileren med mobilkameraet sitt.

- Et klart brudd på vikeplikten

  • For meg ser dette ut som en klar anmeldelse, selv om videoen er litt dårlig, sier UP-sjef i Agder, Jon Steven Hasseldal til fvn.no.

— Det er jo slik at når man rygger eller vender, så har man vikeplikt. Hvis utsikten ikke er tilstrekkelig, så må man ikke foreta ryggingen uten at en annen passasjer eller fører ved selvsyn har forvisset seg om at veien er klar.

Hasseldal understreker at dette er et ufravikelig krav, og at videoen viser at det her dreier seg om et helt klart brudd på vikeplikten. Han tilføyer at selv om traileren har ryggekamera, så vil han ikke se personer eller biler som kommer fra siden.

Uheldig

UP-sjefen understreker at det er sjåførens fulle og hele ansvar å sørge for at ryggingen foregår på en sikker måte.

— Det er sjåførens ansvar fullt og helt. Jeg vet at mange ikke benytter seg av hjelpere når de burde. De tar en sjanse, for det er ikke nok med blinklys og ryggelyd.

Hasseldal sier at en nestenulykke i dette tilfellet kunne ha ført til beslag av førerkort.

Se video av den ryggende traileren her