KRISTIANSAND: — Vi oppdaget et forhold som kunne være i strid med plan- og bygningsloven, og ga beskjed til Kristiansand kommune om å sjekke lovligheten. Det er ikke ofte vi sender kommunen slike meldinger, forteller Halvard Ranestad Pedersen, seniorrådgiver i Statens naturoppsyn i Kristiansand.

Fredag forrige uke oppdaget han, i forbindelse med et ordinært oppsyn, at ei hytte var revet og at ei ny var under oppføring i Skippergata på Randøya i Randesund i Kristiansand. Også naboer har varslet kommunen om forholdet.

Ulovlig riving

Kristiansand kommune har pålagt hytteeieren om umiddelbart å stanse byggingen av den nye hytta. De anser både rivingen og nybyggingen som ulovlig, da det ikke er gitt tillatelse til riving. Kommunen opplyser i et brev til eieren at det er muligheter for å iverksette tvangsmulkt og overtredelsesgebyr.

— Vedkommende har revet ei hytte uten tillatelse og er i gang med å sette opp ei ny, oppsummerer Bjørn Harald Andersen, byggesaksleder i byggesaksavdelingen i Kristiansand kommune.

Randøy Skippergada - Ulovlig hytte.ai Foto: Fædrelandsvennen

Fikk endre på hytta

Det er Odd Helge Askeland som eier hytta. Han er daglig leder i flere firmaer i Sandnes, blant annet Askeland Eiendomsutvikling AS. Askeland fikk i desember 2012 tillatelse til endre bygningsmassen til hytta. Tillatelsen var kun gyldig i tre år, og er nå utgått, ifølge kommunen.

— Ifølge naboer begynte rivingen av hytta i april. Da var denne tillatelsen gått ut. Søknaden gjaldt imidlertid mindre endringer på hytta, poengterer Bjørn Harald Andersen.

- Begynte riving i sommer

Askeland hevder at rivingen av hytta begynte sommeren 2015. — Det må være en misforståelse at treårsfristen har gått ut. Jeg må snakke med saksbehandleren min i kommunen, sier Odd Helge Askeland til Fædrelandsvennen.

- Nå er hele hytta revet?

— Jeg er litt usikker på hva som er gjort.

- Hytta er jevnet med jorda. Det er dokumentert på bilder.

— Nei, jeg tror ikke det. Det er ikke det jeg har fått beskjed om, sier Askeland, som forteller at hytta hans er hans egen, men at det er et annet firma enn hans eget som utfører arbeidet på stedet. Hvilket firma det er, det vil han ikke svare på.

- Kan få innvilget søknad

Bjørn H. Andersen understreker at det ikke er søkt om å få rive hytta.

— Vi har gitt beskjed om at arbeidet må stoppes, og at eieren på nytt må søke om å få rive hytta, forklarer han.

- Hva sjansen for at hytteeieren får innvilget riving etter at hytta er revet?

— Det er vanskelig å ta stilling til. Vi må først motta søknaden. Vi kan ikke utelukke at eieren får godkjent rivingen.

- Er det lettere å få tilgivelse enn tillatelse i slike tilfeller?

— Vi kan ikke se bort fra at eieren kunne fått tillatelse til å rive hytta og bygge ei ny, hvis han hadde søkt om dette. Men det har han altså ikke gjort. Vi må vurdere hvordan vi skal reagere på det som har skjedd når vi får tilbakemelding fra utbygger, sier Andersen.