KRISTIANSAND: — Man blir litt overrasket. Jeg tror de fleste i Norge i dag kjenner godt til at skal du bygge et eller annet, trenger du en byggetillatelse, uttaler byggesaksleder Bjørn Harald Andersen i Kristiansand kommune.

I industriområdet Dalane, fem kilometer nord for sentrum, er det reist et lagerbygg på størrelse med en romslig enebolig.

Men noen byggesøknad er ikke kommet kommunen i hende. Og selv om de har sett mye, er dette en annen kopp te.

Naboen tok affære

— Å sette opp et såpass stort bygg uten tillatelse hører heldigvis til sjeldenhetene. Jeg har aldri vært borti tilsvarende, bekrefter Andersen, som har sittet tett på byens byggesaker siden 1995.

Bedriften Elatec AS, som har samme eier som lagerbygningen, holder til på motsatt side av plassen i bakgrunnen. Foto: Vegard Damsgaard

De har nå sendt varsel om ulovlig bygging til grunneier Cast Eiendom AS. Flere bedrifter i området har henvendt seg til kommunen i sakens anledning. Lagerbygningen er oppført helt inntil tomtegrensen mot nord, der betongelementfabrikken Nor Element holder hus.

De stusset allerede da grunnmuren var satt opp tidligere i vår.

— Jeg spurte naboen om han kunne sende over nabovarselet, vi visste ikke om det var telt eller noe annet som skulle reises. Da fikk vi til svar at det hadde vært et bygg her før, og at det egentlig handlet om renovering, forklarer fabrikksjef Kolbjørn Håland hos Nor Element til Fædrelandsvennen.

Byggesaksleder Bjørn Harald Andersen. Foto: Arkivfoto

Da bygningen reiste seg kontaktet de kommunen for å høre om de kjente til planene.Lagerbygningen er attpå til oppført på et sted som i reguleringsplanen er avsatt til intern kjørevei for bedriftene, som i dag har direkte utkjøring til riksvei 9. I fremtiden blir det en felles vei i bakkant, som leder til et kryss med tryggere påkobling til riksveien.

Byggesaksavdelingen har gitt huseier frist til slutten av måneden med å forklare seg.

Bedriftene i området har i dag egen utkjøring til riksveien, men i fremtiden får de en felles, intern kjørevei på baksiden. Foto: Reidar Kollstad

Kan kreve rivingEn søknad anses ikke kurant da den krever dispensasjon fra veiformålet i reguleringsplanen.

— Hvis ikke vi mottar noen søknad blir det å gi pålegg om fjerning av bygningen, opplyser Bjørn Harald Andersen.

I tillegg må grunneier påregne overtredelsesgebyr.

- Men han kan vel ha handlet i god tro?

— Jeg tror ikke dette er gjort i god tro, ikke i den størrelsesorden, svarer byggesakslederen.

Utenfor står resterende vinduer klar for montering, og det er gjort klar for to kjøreporter. Foto: Vegard Damsgaard

Den aktuelle eiendommen huser bedriften Elatec AS, som ifølge egen hjemmeside leverer formingsprodukter, leker, sykler, idrettsutstyr og annet til idrettsklubber, barnehager, skolefritidsordning, skoler og offentlige institusjoner.Bedriften omsatte for 15,7 millioner kroner i 2014, hadde et overskudd på 400.000 kroner og er heleid av Kjell Åge Glastad.

Glastad ønsket fredag ikke å snakke med Fædrelandsvennen, men skrev følgende i en e-post:

«Cast Eiendom AS ønsker ikke å kommentere saken før vi har gitt tilsvar til Kristiansand kommune. Ber deg respektere dette.»