— Det er nokså sprengt her oppe nå ja, vi jobber det remmer og tøy kan holde, forteller Arvid Gjerden, bilberger for Falck og Viking i Bykle.

Ved 14-tiden hadde han utført 40-50 oppdrag som alle dreide seg om starthjelp til fortvilte hytte- og bileiere på Hovden og omegn.

- Trenger så mye strøm

Det er sånt som skjer når kvikksølvet kryper ned mot 30 minus. Klokka 05.00 ble det målt 29 kuldegrader på Hovden, noe som er rekord for vinteren.

Da kan man ikke gjøre så mye annet enn å ringe etter assistanse, om motoren nekter å starte.

— Det er ikke så mye å gjøre. Det er mange nye og gode biler det dreier seg om. De har rett og slett så mye elektronikk. De trenger så mye strøm for å starte at hvis ikke batteriet er helt på topp, blir det vanskelig, forklarer Gjerden.

- Parkér mot sola

- Finnes det ikke et eneste godt råd?

- Det beste tipset er å parkere bilen mot sola på morgenen. Ikke prøv å starte den hvis det er ned mot 30 kuldegrader, men vent til sola kommer opp og den tiner litt. Da er det ikke noe problem, sier bilbergeren.

Likevel var det mange som fikk trøbbel selv lenge etter at sola var stått opp over Hovden. Med godt under 20 minus var ikke motoren særlig samarbeidsvillig.