— Det er beinkaldt! Men heller dette enn grått og trist og regn og slaps, sier Inger Lise Skarpeid til Fædrelandsvennen.

62-åringen var ute og luftet både seg selv og hunden på Strandpromenaden i Kristiansand i vakker soloppgang søndag.

Ved Kjevik ble det klokka 08.00 søndag målt 17,2 minusgrader, som er vinterens kaldeste.

Isen har lagt seg i båthavna ved Christiansholm festning. Foto: Vegard Damsgaard

11 grader fra rekord

Gradestokken på Hovden søndag morgen. Foto: Jim Rune Bjorvand

— Ja, temperaturen har vært lav, det har vært den hittil kaldeste natten på Kjevik i vinter, opplyser vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt til Fædrelandsvennen søndag formiddag. Om det er rekord for sesongen er det likevel et stykke ned til «all time low» på Kjevik fra 1982, da man målte bitende 28,2 kuldegrader.

Natt til lørdag var den nest kaldeste på Kjevik, med «bare» 10,1 kalde.

På Hovden gjorde man også lurt i å holde tærne under dyna i natt. Klokka 05.00 ble det målt 29 kuldegrader.

Men 7. januar var det faktisk nesten like kaldt; minus 28,4. Også andre steder på Agder har hatt sin hittil kaldeste natt denne vinteren:

Slik så det ut på Hovden søndag morgen. Foto: Jim Rune Bjorvand

Minus 24,4 grader i Sirdal, 24,5 på Hynnekleiv, og 21 i Gjerstad. Ytterst ved kysten var temperaturen noe mer moderat: 7,8 kalde på Oksøy, 5,9 på Lindesnes og 7,8 på Lyngør.

Varsler snø mandag kveld

— Jeg skulle ønske vi hadde en ismaskin med tak og varmeapparat, sier soneleder Arnvid Sejnæs i parkvesenet, som søndag morgen preparerte isbanen i Tresse for storinnrykk.

På den annen side gir sprengkulde det beste resultatet.

– Nå blir det OL-is, forteller Arnvid Sejnæs fra parkvesenet, som søndag formiddag høvlet og vannet isbanen i Tresse mens han hutret. Foto: Vegard Damsgaard

— Men den kulda her blir det OL-is. Dessuten sparer kommunen masse penger fordi kjøleaggregatet nå knapt bruker strøm, forteller Sejnæs til Fædrelandsvennen.

Det er i hvert fall potensial for snø i morgen kveld og natt til tirsdag.

Rena i Hedmark var nattens kaldeste med 30,9 kuldegrader. Og det er nettopp den kalde innlandsluften som føres med nordavinden til Sørlandet.

NYG10796.jpeg

Det vil den gjøre også kommende uke. Men mandag kveld kan det passere et nedbørsområde over Agder og Rogaland, slik at det kommer et nytt lag snø.

— Det er sprik i prognosene foreløpig. Det kan bli en del og det kan bli lite, men det er i hvert fall potensial for snø i morgen kveld og natt til tirsdag, opplyser meteorolog Bente Wahl.

Slik det ser ut per i dag kan det komme inn mildere luftstrømmer sørfra mot helga, som presser bort kulda over Sørlandet.