Leder for støttegruppen for Shaimaa og familien, Naciye Öztürk, kunne endelig ønske 11-åringen velkomme tilbake til Norge. Foto: Kjartan Bjelland
Shaimaa Yusuf (11) ankom Kjevik sammen med moren Afrah og de tre søsknene Suleiman (6), Haron (3) og Ruaa (9 mnd.). Mamma Afrah til høyre i bildet. Foto: Kjartan Bjelland

— Det føles som en drøm. Jeg er veldig glad for å være tilbake, sier mamma Afrah Yusuf til Fædrelandsvennen.

Det er nå ett år siden hun og barna ble sendt ut av Norge etter å ha bodd i landet i sju år. Tirsdag ettermiddag ankom hun Kjevik sammen med sine fire barn. En velkomstkomité på rundt 20 personer sto klare med flagg, plakater og gaver i ankomsthallen da familien kom ut av flyet.

Shaimaa Yusuf (11) ankom Kjevik sammen med moren Afrah og de tre søsknene Suleiman (6), Haron (3) og Ruaa (9 mnd.). Mamma Afrah til høyre i bildet. Foto: Kjartan Bjelland

Eldstedatteren Shaimaa (11) ble møtt av klassevenninnene som hun måtte forlate da politiet hentet henne på Borkedalen skole i fjor.— Jeg så alle vennene mine. Jeg tenkte at jeg kanskje skal leke sammen med dem i kveld, sier 11-åringen.

- Et vanskelig år

Flere av venninnene kastet seg gråtende rundt halsen på Shaimaa da hun kom gående. Så fikk 11-åringen klar beskjed om at hun kunne overnatte hver dag hvis hun ville.

— Det er helt ubeskrivelig fint å se dem. Jeg er veldig glad for familien er samlet igjen her i Norge. Det har vært et vanskelig år for alle, ikke minst for Shaimaa. Det har ikke vært lett å leve i Jemen. Men nå er alt over, sier Naciye Öztürk (32) til Fædrelandsvennen.

32-åringen fra Lillesand har ledet støttegruppen som har kjempet for at 11-åringen og familien kan komme tilbake. Hun ble kjent med familien da de kom til Lillesand for over sju år siden.

— Datteren min og Shaimaa er bestevenner. For et år siden lovet jeg henne at Shaimaa skulle komme tilbake. Og nå er hun her, sier Öztürk mens tårene triller.

Mamma Afrah svarer «skole» når Fædrelandsvennen spør hva hun tenker om fremtiden i Lillesand.

— Både for meg og barna, sier firebarnsmoren.

Måtte flykte

Reisen fra Jemen har har vært lang og strevsom. Tirsdag formiddag landet de på Gardermoen og tok deretter flyet videre til Kristiansand. Etterpå gikk turen rett til Lillesand, hvor de skulle spise sammen med familie og venner.

Leder for støttegruppen for Shaimaa og familien, Naciye Öztürk, kunne endelig ønske 11-åringen velkomme tilbake til Norge. Foto: Kjartan Bjelland

Da gledesvedtaket kom i sommer, var familien i Jemens hovedstad Sana, der borgerkrigen herjet.Skyting i gatene og bomber fra fly var en del av dagliglivet. Konflikten i landet var allerede i ferd med å koke over da norske politifolk avleverte familien på flyplassen i Sana åtte måneder tidligere.

— Jeg takker Gud uansett hva som skjer. I forrige uke startet beskytningen. På dag to ble det verre. Huset ristet. På dag tre valgte vi å flykte, sa Shaimaas mor, Afrah Yusuf, til Bergens Tidende i april. Gjentatte ganger måtte familien flykte unna krigshandlingene.

Isolert i krigssonen

Det historiske vedtaket i juli, om at familien kunne få komme tilbake til Norge, betydde på ingen måte slutten på familiens problemer.

De hadde ikke gyldige ID-papirer, verken jemenittiske eller norske. Å få ordnet med reisedokumenter var svært vanskelig. Borgerkrigen gjorde at praktisk talt alle flyruter inn og ut av hovedstaden var innstilt.

Norge hadde heller ingen diplomater i landet som kunne hjelpe, og landeveien til Saudi-Arabia var en livsfarlig reiserute.

Det samme gjaldt veiene ut til kysten, der det kanskje kunne gått an å komme seg om bord på en båt.

Månedene har gått. Både UDI og Utenriksdepartementet har arbeidet for å få ut familien. Først nå, ett år etter at familien ble tvangssendt ut av Norge, er de tilbake og i trygghet. Oppholdstillatelsen de fikk i sommer varer i ett år, men familien håper at den blir varig.

— Jeg regner med at de får forlenget tillatelsen når vi har fått ordnet opp i identiteten, slik at de kan starte sitt nye liv, sier Öztürk til Fædrelandsvennen.

Ble hentet på skolen

Shaimaa ble hentet av norsk politi på skolen i Lillesand en novembermorgen i fjor. Hun, de to søsknene og den gravide moren hennes skulle alle returneres til hjemlandet Jemen.

Shaimaa satt midt i en skoleprøve og visste ingenting. Hun hadde bodd de siste syv årene i Norge, hadde aldri gått på annet enn norsk skole og snakket flytende sørlandsdialekt.

Men familien hadde aldri fått lovlig opphold i Norge. Søknadene om asyl var alle blitt avslått.

Nå var det ingen bønn: Familien ble pågrepet, fraktet til det lukkede mottaket på Trandum og deretter plassert på et fly ut av Norge.

Norske politifolk var med på hele reisen frem til Jemens hovedstad Sana. Også Shaimass far skulle vært med, men han var forsvunnet da politiet gikk til aksjon. For to uker siden kom han tilbake til Lillesand, etter å ha oppholdt seg i Tyskland.

Politisk skandale

Justisminister Anders Anundsen (Frp) fikk sterk kritikk fra stortingsflertallet for sin håndtering av Shaimaa-saken.

Saken utviklet seg til en politisk skandale som truet med å ødelegge samarbeidet mellom regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre.

Anundsen måtte møte i full kontrollhøring i Stortinget, og fikk sterk kritikk fra stortingsflertallet for sin håndtering av saken.

Først etter at regjeringen gikk med på å la et 30-talls utsendte familier prøve sine saker på nytt, ble det klart at Venstre og KrF ikke ville støtte et mistillitsforslag i Stortinget - noe som ville ført til Solberg-regjeringens avgang.

Shaimaa og hennes familie var de første som fikk behandlet sin sak etter det nye regelverket, og de vant frem. Nå er alle sakene ferdigbehandlet. For de fleste av søkerne ble resultatet en skuffelse: Kun fire av de 28 familiene som søkte, har fått medhold i Utlendingsnemnda.