— Jeg er glad for å være i sikkerhet i Norge, men lengter etter kona og barna mine. Jeg har ikke sett dem siden de ble hentet av politiet og sendt ut av Norge i november i fjor. Det siste halvåret har strømbrudd og krigshandlinger i Jemen gjort at jeg bare sporadisk har klart å få kontakt med dem på telefon eller internett, sier Isam.

Asylbarnet 11 år gamle Shaimaa har ikke sett faren sin på 12 måneder. Nå venter han på henne i Lillesand. Foto: Håvard Bjelland

Shaimaa som nå er 11 år, ble et symbol på den norske praksisen med å sende ut asylbarn som hadde bodd i mange år i landet. Bergens Tidende fikk Skup-diplom (journalistpris) for avisens avsløringer og artikkelserie om blant andre Shaimaa som hadde bodd sju år Lillesand da politiet i fjor kom og hentet henne på skolen for å sende familien ut av landet.Faren ble ikke tatt av politiet, og har det siste året oppholdt seg i Tyskland.

Fryktet for livet

— Det ville være forbundet med livsfare for meg å reise tilbake til Jemen. Nå håper jeg bare familien min kommer seg trygt ut, sier Isam.

Etter at politiet hentet familien og sendte dem ut av Norge, tok Isam seg til Tyskland. Han har bodd i Kiel, der den tyske stat har gitt ham penger til klær og mat.

Isam savner kona og barna, og håper de snart er tilbake i Lillesand. Foto: Torbjørn Witzøe

46-åringen satte seg onsdag på fly fra Hamburg til Gardermoen og reiste deretter videre til Kjevik. På flyplassen i Kristiansand ble han møtt og hentet av lillesandskvinnen Naciye Øzturk som har ledet støttegruppa som arbeider for å få Shaimaa og familien hennes tilbake til Norge.— Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta før hele familien kan gjenforenes i Lillesand, men alle nødvendige papirene skal nå være fremskaffet, sier hun.

Shamaa, søsknene og moren har i løpet av året de har vært i Jemen måtte flykte fra der de bodde, etter at området ble bombet.

Passkluss

I juli besluttet Utlendingsnemnda at familien av hensyn til barna skulle få returnere til Norge, men ennå har det ikke lykkes Shaimaa, søsknene og moren å returnere. I et intervju med Fædrelandsvennen 6. oktober uttalte familiens advokat, Vera Vikki, at det var noen uregelmessigheter med morens gamle pass som først måtte ordnes.

Fædrelandsvennen møtte torsdag kveld Isam i leiligheten i Lillesand, som er den samme som familien bodde i før de ble uttransportert for ganske nøyaktig ett år siden.

— Det er flott å være tilbake, men det er tomt og rart å sitte alene i stua her vi for et år siden var sammen. Jeg er glad for å være tilbake i Lillesand, men klarer ikke helt å glede meg over det så lenge familien fremdeles er igjen i Jemen. Jeg har ingen anelse om hvor lang tid det vil gå før vi igjen kan være sammen, sier han.

Glad for all støtte

Isam sier han er takknemlig for alle som har stått på og arbeidet for at familien hans skulle få komme tilbake til Norge og Lillesand. Det er også fint å få komme tilbake til det samme huset som de disponerte i sju år.

Shaimaa, hennes tre søsken og begge foreldrene har foreløpig fått oppholdstillatelse i Norge for ett år.