Freddy de Ruiter (Ap):

Freddy de Ruiter.jpg Foto: Tormod Flem Vegge

— Dette er noe av det råeste og mest urettferdige jeg sett. Her risikerer folk livet for Norge, og så bli de takket med å bli sendt tilbake til førstelandet som de ankom i Europa. Her burde det bli gjort unntak, for dette er bare pinlig og flaut. Jeg er glad for at statsministeren og regjeringen nå ber om at saken hans behandles på nytt, selv om det var lovlig sent. Ingunn Foss (H):

— Det virker urettferdig dersom en som har kjempet sammen med norske soldater ikke skulle få opphold og beskyttelse hos oss. Det er bra at Erna Solberg ba om at saken hans skal behandles på nytt.

Kari Henriksen (Ap):

Kari Henriksen.jpg Foto: Torstein Øen

— Regjeringens håndtering av denne saken viser om manglende teft og dårlig politisk håndverk. De burde på eget initiativ tatt opp saken før den ble så stor i media og kom opp i spørretimen. Ut fra opplysningene som er blitt offentlig kjent tyder alt på at han bør kunne få innvilget opphold. Norunn Tveiten Benestad (H):

— Jeg er veldig glad for at Erna Solberg ba om at saken til blir behandlet på nytt. Norge har et spesielt ansvar for å gi beskyttelse til de som har kjempet sammen med norske styrker.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF):

— Jeg ble opprørt, og var blant flere som tok opp saken i Stortingets spørretime. Vi har et spesielt ansvar for en som i hjemlandet sitt kan bli oppfattet som en som har vendt sitt eget folk ryggen. Det er bra at han nå får saken sin behandlet på nytt. Jeg mener det ikke bør bli brukt imot Faizullah Muradi at han først oppholdt seg i Italia.

Hans Fredrik Grøvan (KrF):

Hans Fredrik Grøvan.jpg Foto: Torstein Øen

— Saken til Faizullah Muradi bør vurderes på nytt, og det ville være urimelig om han ikke skulle få oppholdstillatelse. Det bør også vektlegges at mange andre afghanere som har arbeidet for de norske ISAF-styrkene tidligere er innvilget opphold. Åse Michaelsen (Frp):

— Dette er en utrolig vanskelig sak. Som en hovedregel er det viktig at vi som politikere ikke går inn i enkeltsaker, men dersom ikke alle opplysninger i saken er framlagt for saksbehandler bør søknaden kunne behandles på nytt. På den ene siden kan det argumenteres med at 22-åringen har en tettere tilknytning til Italia, der han både har hatt flere jobber og har tatt førerkort. På den andre siden har han arbeidet for Norge, og har nok folkets støtte og sympati. Det er aldri skam å behandle en sak på nytt, og jeg tror ikke denne saken vil skape presedens overfor andre asylsøkere som sendes tilbake til det første landet de kom til i tråd med Dublin-konvensjonen.

Hun ønsker å understreke at det er en saksbehandler i UNE eller UDI og ikke regjeringen eller den politiske ledelsen i departementet som har behandlet saken og vedtatt å sende Faizullah Muradi tilbake til Italia.

Odd Omland (Ap):

— Arbeiderpartiets syn er at denne gruppa helt klart er kvalifisert for opphold i Norge.

Svein Harberg (H):

— Det er fint at Erna Solberg gikk ut og ba om ny behandling av asylsøknaden, og at denne nå blir vurdert skikkelig.

Ingebjørg Godskesen (Frp):

— Jeg har ikke satt meg godt inn i saken, men regner med at saken er behandlet i tråd med regelverket. Det er likevel greit at søknaden blir behandlet på nytt.