I kirkesamfunnet Agimi i utkanten av den italienske byen Lecce har kamptolken fått ei seng han kan sove i. Foto: Privat

— Jeg er glad for all oppmerksomheten denne saken har fått i norske medier. Men alle har tilgang til Internett og Facebook. Hvis nyhetene når Afghanistan så er familien min i livsfare, sier Faizullah Muradi (22) til Fædrelandsvennen.

I Afghanistan sitter Muradis far, stemor, sju søstre og fire brødre. 22-åringen snakket sist med dem over Skype for to uker siden.

— De vet jeg er blitt sendt ut av landet. Jeg fikk tekstmelding i går med beskjed om å ringe dem, men det har vært vanskelig på grunn av tidsforskjellen. Jeg håper jeg kan snakke med dem i morgen, sier han.

Selv er han nå redd for at han ikke får beskyttelse verken i Norge eller Italia.

I kirkesamfunnet Agimi i utkanten av den italienske byen Lecce har kamptolken fått ei seng han kan sove i. Foto: Privat

— Jeg kan ikke dra tilbake til Afghanistan. Det er ikke trygt for meg. Da er livet mitt i fare, sier han.

Risikerte livet

Faizullah Muradi kjempet som kamptolk for de norske ISAF-styrkene i Afghanistan. Han reddet liv og var med på risikable oppdrag.

— Jeg var soldat. Jeg risikerte livet mitt. Blant annet var jeg med på å søke etter veibomber, og vi var i kamp mot talibanske styrker, sier Muradi.

Etter tre år i norsk militæruniform måtte han flykte fra Afghanistan, hvor han var stemplet som forræder av Taliban. Han kom seg til Hellas, og deretter videre til Italia, hvor han bodde i over ett år.— I fjor jobbet jeg hele sommeren med å spare penger til reisen. På høsten hadde jeg nok og dro til Norge, forteller han.

- Var du noen gang i tvil om du fikk bo i Norge?

— Nei. Jeg tenkte aldri den tanken engang. Etter alt jeg hadde gjort for Norge i Afghanistan hadde jeg aldri trodd dette kunne skje, forteller en preget 22-åring.

Drømmer om Mandal-retur

Men natt til tirsdag kom to politibetjenter og hentet han. Han ble sendt tilbake til Italia med den såkalte Dublin-avtalen som begrunnelse. Onsdag åpnet statsminister Erna Solberg (H) for en ny vurdering av om kamptolkens asylsøknad skal behandles i Norge.

Hvis hun kan se meg i øynene og si at alt jeg gjorde i kamp for Norge ikke er nok til å bli i landet, drar jeg frivillig tilbake til Afghanistan.

— Jeg respekterer loven. Hvis hun kan se meg i øynene og si at alt jeg gjorde i kamp for Norge ikke er nok til å bli i landet, drar jeg frivillig tilbake til Afghanistan, sier han.

Hvis hun kan se meg i øynene og si at alt jeg gjorde i kamp for Norge ikke er nok til å bli i landet, drar jeg frivillig tilbake til Afghanistan

- Tror du at du får komme tilbake til Norge?

— Jeg håper det. Drømmen min er å få bo i Mandal igjen, forteller Muradi.

Ventet i tre timer

Da Fædrelandsvennen snakket med han torsdag kveld hadde han kommet tilbake til kirkesamfunnet Agimi i utkanten av den italienske byen Lecce. Etter mange timer på immigrasjonskontoret i byen fikk han til slutt beskjed om å komme tilbake igjen fredag.

— Jeg sto opp grytidlig for å være først i køen. Det var jeg. Jeg leverte papirene mine og ventet i tre timer. Men så fikk jeg beskjed om at jeg måtte komme tilbake i morgen, sier han.Muradi legger til at han ønsker å rette en stor takk til Morten Ekeland og de andre i hans støttegruppe hjemme i Mandal.

— De har hjulpet meg veldig mye. Både i de åtte månedene jeg bodde i Norge, og nå som dette skjer, sier han.