VALLE: Skare startet sin forklaring i tingretten klokka 10.45. Den tidligere presten fortalte at han syntes Valle og Bykle var et spennende og utfordrende sogn for ham som prest.

Da han kom hjem fra en prestekonferanse i Kristiansand i august 2008 kom det første av to trusselbrev. Brevet ble lagt i postkassa på prestegården. Senere kom det et brev direkte til prestekontoret. Skare var urolig over begge brevene. I første omgang skulle bare kirkens egne organ informeres, men nyheten sprakk da Agderposten oppdaget et brev i journalen til bispedømmerådet om trusler mot presten.

Gikk «brannvakt» om natta

Etter at det var kommet trusler som kunne oppfattes som anslag mot presten og prestegården ble det gjennomført sikring av prestegården med alarmer. Selv gikk Skare «brannvakt» om natta. Han fortalte i retten at dette medførte at han ble utrolig sliten og senere sykmeldt.

— Det var en stadig stigende grad av desperasjon, fortalte presten.

En god del av forklaringen til Skare handlet også om hans forhold til den tidligere presten i Valle, Theis Salvesen. Skare fortalte at Salvesen hadde tatt begravelser i sognet uten at han ble varslet om det. Et par som ba om å bli gift utenfor kirkerommet fikk etter litt betenkningstid fra Skare avslag. Da hadde i mellomtiden brudeparet fått ja fra Salvesen, som ville ta jobben. Dette hadde gjort Skare irritert, og han varslet derfor sine overordnede om saken. Skare mente også at Salvesen ikke hadde rapportert riktig antall døpte barn til kirkerådet, og at Salvesen hadde vært beruset i en samtale med ham på telefonen.

- Kommer alltid til å huske støttemarsjen

Mest oppsikt vakte nok Skares uttalelser om at Salvesen i en telefonsamtale med ham hadde fremstått som beruset og hjelpetrengende.

Skare har tidligere antydet at Salvesen kanskje kunne stå bak de to første trusselbrevene, men dette har han senere trukket tilbake.

Da presten oppdaget at det var stukket en kniv gjennom et bilde av ham inn i nakkestøtten på bilen ble han sjokkert. Måten folk i Valle opptrådte på i ettertid hadde gjort han rørt.

— Det var en flott støttemarsj som jeg opplevde og som jeg alltid kommer til å huske, sa Skare i sin forklaring.

Presten har støttet seg til egne notater i sin forklaring i retten, men etter en pause ble han pålagt å legge fra seg notatene. Aktor, politiadvokat Arne Kjønstad, bemerket at tiltaltes forklaring skal være fri, og ikke fremført med notater som hjelpemiddel. Tingrettsdommer Marit Thorvaldsen ba derfor Skare om å legge notatene fra deg da han inntok vitneboksen igjen for å forsette sin forklaring.