VALLE: Aktor tok igjen opp spørsmålet om når Skare hadde oppdaget at det begynte å blinke i dashbordet på bilen, blinking som varslet at bremsene ikke fungerte og at ABS-tilkoblingen var frakoblet. Skare sa at det var da han kom over broa på Homme at han oppdaget dette, og at det var da han skulle stoppe bilen ved avkjørselen til Dalen i Telemark at han på grunn av bremsesvikten havnet utfor veien.

Retten kjørte flere ganger riksveien fra Homme til avkjørselen til Dalen for å se om det her var nødvendig å bremse og gjøre seg ytterligere kjent med veien.

Etter befaringen fortsatte retten i kommunestyresalen i Valle.

Skare fortalte i retten i går at at han oppdaget at bremsene ikke fungerte først etter å ha kjørt seks kilometer. Han mente kjøreteknikken hans med å bremse med girene var årsaken til at han ikke oppdaget dette før. Da bilen ble undersøkt etter ulykken ble det klart at bremselangene var kuttet.

Etter utforkjørselen gjemte sognepresten seg i skogen, etter eget utsagn fordi han var redd for at noen skulle komme å ta ham. I retten i går kom det også frem at presten ved et tidspunkt hadde kjørt rundt med et japansk slagvåpen av typen Tonfa i bagasjen, i tilfelle han fikk behov for å forsvare seg.

Lensmann Sigurd Langeid var den første som kom til ulykkesstedet etter utforkjørselen. Arne Skare lå da delvis under bilen. Lensmannen syntes oppførselen var såpass merkelig at han mistenkte Skare for å kjøre i ruspåvirket tilstand. Blodprøvene viste imidlertid at så ikke var tilfelle.

Påtalemyndigheten mener det fremstår som svært merkelig at varsellampene på dashbordet ikke begynte å lyse før presten hadde kjørt flere kilometer. Politiet konkluderte også med at bilen var styrt ut av veien.

Rettssaken avsluttes i dag.