— Fire år har gått siden terroren. Det som ikke kunne skje, skjedde, forteller arbeiderpartipolitiker i Kristiansand, Mette Gundersen.

- Viktig å ikke glemme

Det var et stort samhold blant de som deltok på markeringen, flere gråt og snakket om den skjebnesvangre dagen i juli.

— I dag står vi sammen for å minnes ofre og pårørende. Hele nasjonen ble rystet av hendelsen, og derfor er det viktig å bekjempe rasisme og urettferdighet. Jeg synes det er viktig at man aldri glemmer det som har skjedd, sier Gundersen.

Hun påpeker at folk har et ulikt forhold til tragedien.

— Hverdagen har gått videre, men mange har 22. juli i tankene hver dag. Jeg synes det er bra å samles på denne måten, og derfor ønsker jeg å ha en slik markering hvert år.

Også fylkesleder i AUF i Vest-Agder, Kai Steffen Østensen, synes minnemarkeringen er viktig.

— Jeg vet mange setter pris på samholdet vi skaper i dag. Det er en trist og tårevåt dag. Samholdet her i dag er sterkt, og vi kjemper videre for kampen mot terror og undertrykkelse, forteller han.

Hedrer ofre og pårørende

Medlem av AUF (Arbeidernes Ungdomsfylking) Vennesla, Emma Martinovic, deltok på minnemarkeringen.

— Jeg synes det er viktig å være her i dag. Denne markeringen er bra fordi vi møtes, står sammen og snakker om tragedien, forteller Martinovic.

Hun vil aldri glemme det som har skjedd.

— Det som skjedde for fire år siden er forferdelig. I dag tenker jeg ekstra mye på ofre og pårørende.

Medlemmene av AUF Kristiansand, Emma Martinovic (f.v) og Eva Debric, synes det er en trist, men viktig dag. Foto: Mathilde Sundet Ruud

Også medlem av AUF Vennesla, Eva Debric, deltok for å dele sorgen med flere.

— Jeg kjente noen som var på Utøya. I dag tenker jeg spesielt på dem, men også på hele befolkningen som ble rammet av tragedien, sier hun.