Erna Solberg: – Vi minnes dem med kjærlighet

Publisert:

– Den dagen rammet katastrofen. Den dagen ble Utøya og regjeringskvartalet åsted for ondskapsfulle og avskyelige handlinger, sier statsminister Erna Solberg (H). Foto: NTB Scanpix

  1. juli 2011 vil for alltid være en mørk dag i Norges historie, sier statsminister Erna Solberg (H), fire år etter angrepet som kostet 77 mennesker livet.
  • NTB
Denne artikkelen er over fire år gammel

– De var barn, barnebarn, foreldre, søstre, brødre, ektefeller og kjærester. De var slektninger, venner, naboer og kolleger. I dag, fire år etter, står vi sammen med dere som mistet de mest dyrebare dere hadde. De skal ikke glemmes, vi minnes dem med kjærlighet, sa statsministeren i sin tale.

Markeringen utenfor regjeringskvartalet onsdag ble innledet med ett minutts stillhet for å minnes dem som ble drept da Anders Behring Breivik angrep regjeringskvartalet og Utøya.

– Den dagen rammet katastrofen. Den dagen ble Utøya og regjeringskvartalet åsted for ondskapsfulle og avskyelige handlinger, sa Solberg.

Sårene gror sakte

Minnemarkeringene er en påminnelse om at mange vil trenge støtte, omsorg og kjærlighet i lang tid framover, sa AUF-leder Mani Hussaini.

– Fire år er kort tid for dem som har mistet noen rundt middagsbordet. Det er kort tid for sårene som fortsatt gror sakte, sa Hussaini.

Foran flere hundre mennesker som hadde møtt opp til markeringen, understreket han at det er viktig å stå opp mot hat og fremmedfrykt.

– For fire år siden kom bomben som skulle sprenge demokratiet vårt. Den forferdelige dagen mistet vi 77 umistelige. Hver eneste dag minnes vi dem som ble frarøvet sin framtid, og ekstra sterkt i dag, sa han.

Beveget statsminister

Vigdis Wisurs nynorske framføring av «Fields of Gold» foran regjeringskvartalet fikk tårene til å renne hos blant andre statsministeren.

Leder for Støttegruppa etter 22. juli-hendelsene i regjeringskvartalet, John Hestnes, sa han ble dypt beveget av talene fra statsministeren, AUF-lederen og parlamentspresident i Europarådet, Anne Brasseur.

– Vi må aldri glemme. Vi skal aldri glemme de 77, og vi skal alltid være på vakt for at dette aldri skjer igjen, sa han.

Utstillingen om 22. juli-angrepene, som er satt opp i en paviljong i regjeringskvartalet, ble åpnet i forbindelse med minnemarkeringen.

Klokka 12 er det minnegudstjeneste i Domkirken i Oslo, før det skal være nok en minnemarkering onsdag ettermiddag på Utøya. I år er laget et minnested som består av en ring med navnene til 60 av de 69 som ble drept på øya under angrepet 22. juli 2011.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.