39-åringen ble pågrepet på åpen gate i Kristiansand i november i fjor, og har sittet varetektsfengslet siden. Han la tidlig kortene på bordet, og må om kort tid møte i retten for å høre påtalemyndighetens påstand om straff i en såkalt tilståelsesdom.

Sveinung Søndervik Johnsen forsvarer 39-åringen. Foto: ERLEND OLSBU

— Han tar fullt ansvar og ønsker ikke at de han har lurt skal blir mer skadelidende. Han ser at en vanlig rettssak ville gitt dem mye mer publisitet, sier forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen. 39-åringen ønsker nå å bli behandlet for sin spillavhengighet.

- Har syntes synd på ham

Til sammen gikk elleve personer på løgnene hans, og betalte ut nærmere 15 millioner kroner. Pengene er spilt eller brukt opp.

— De har trodd på det han har fortalt, og har syntes synd på ham. Det har nok også vært vanskelig å sjekke om det han har sagt stemte, sier John Repstad, leder for økonomiavsnittet i Agder-politiet.

Bedrageriene går tilbake til begynnelsen av mai 2010. De startet kort tid etter at han hadde sonet sin andre dom for å ha svindlet en rekke personer for å finansiere gamblingen sin. — Noen av dem han har bedratt nå, har visst at han var dømt for liknende forhold. Men de trodde på ham når han fortalte at han hadde startet et nytt liv, sier Repstad.

Familiemedlem betalte mest

Etter det Fædrelandsvennen kjenner til ble 39-åringen kjent med flere av ofrene sine i en menighet i Kristiansand.

Beløpene han har fått utbetalt varierer. Noen har overført 70-80.000 kroner. Andre flere hundre tusen kroner.

Det meste kom fra et familiemedlem i 60-årene. Mannen er direktør for en større Kristiansand-bedrift, og punget ut 11,6 millioner kroner. Han er selv siktet for økonomisk utroskap etter at 39-åringen fikk drøyt 2,5 millioner av selskapets penger.

Dro inn Norges Bank

Fædrelandsvennen har tidligere forklart at direktøren ble lurt til å betale fiktive gebyrer til Norges Bank for at 39-åringen skulle få utbetalt en større spillegevinst fra utlandet.

Direktøren lot seg overbevise da en kamerat av svindleren ringte og ga seg ut for å være en representant fra Norges Bank. Kameraten er siktet for medvikning til grovt bedrageri.

Nå er det klart at samme metode ble benyttet overfor to andre personer. Det er på det rene at ingen kontaktet Norges Bank for å få bekreftet historien.

Hevdet han ble presset

39-åringen hadde flere andre forklaringer for å få økonomisk hjelp. Til flere sa han at pengene skulle gå til personer som presset ham for penger. Til andre sa han at pengene skulle investeres i prosjekter opp mot turtøygiganten Stormberg.

Ifølge politiet har flere underskrevet kontrakter om at de skulle få innsatsen tilbake med rente. Noen har fått tilbake penger, men dette dreier seg om små beløp.Ingen av personene har anmeldt 39-åringen for bedrageri før de ble kontaktet av politiet i fjor høst. Åtte av dem har varslet at de krever erstatning.