KRISTIANSAND: I statsbudsjettet ble det bevilget tre millioner kroner som skal brukes øremerket til bekjempelse av prostitusjon, og 150.000 av kronene havner på Sørlandet.

– Å bekjempe menneskehandel er sentralt. Man vil den alvorlige og seriøse menneskehandelen til livs, sier fungerende direktør Erling Børstad i politifagavdelingen i Politidirektoratet (POD), til fvn.no.

Øremerkede midler

Pengene som Agder politidistrikt nå får er øremerkede og må derfor brukes til unngå prostitusjon. I løpet av måneden skal politidistriktet komme med forslag til hvordan de skal ta kundene.

– Vi skal lage en plan for bruken som skal være klar i løpet av månedene. Vi setter også ned en gruppe som skal se på det, sier kriminalsjef i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, til fvn.no.

I Oslo har politiet tatt sexkjøpere på vei ut fra leiligheter hvor det har foregått sexsalg. Kriminalsjefen utelukker ikke at politiet kan komme til å dele ut forelegg på lignende vis i sør.

– Slike ting ser vi på når vi skal lage plan for arbeidet. Denne type innsats kan også være aktuell, mener Pedersen.

Flere dømt for hallikvirksomhet

Politiet fokuserte tungt på prostitusjonsproblemet i fjor høst, og flere personer er dømt for hallikvirkomhet. Tidligere denne uka måtte eieren av en leilighet i Gyldenløves gate i Kristiansand tiltalt for hallikvirksomhet. Dommen falt fredag og mannen ble dømt til 45 timers samfunnsstraff.

Underveis i etterforskningen fant politiet ut at fattige ungarske jenter søkte på jobbannonser hvor de ble lovet god lønn i Norge. Da de kom til Norge ble de plassert i en leilighet hvor de måtte selge sex.

– Tildelingen er et klart insitament til hele politiets virksomhet om at satsingen mot dette fenomenet må styrkes, sier Børstad i politidirektoratet.

Pedersen i politiet mener at politiets aksjoner har virket preventivt for å unngå prostitusjon og menneskehandel.

– Slik det synlige bildet har vært så virker det som om det er mindre aktivitet. Samtidig kan vi ikke utelukke at det ikke er aktivitet som er mindre synlig, sier han.