KRISTIANSAND: I vår fikk politiet 150.000 kroner i ekstrabevilgning fra Justis— og politidepartementet for å bekjempe prostitusjon og menneskehandel. Så langt er tre menn tatt for kjøp av seksuelle tjenester i landsdelen.

— I løpet av de siste par månedene har det vært litt større fokus i politiet og vi har fanget opp noen saker, forteller Arne Pedersen, kriminalsjef ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Ingen aksjon

De tre mennene som er tatt skal ikke ha blitt tatt i forbindelse med en aksjon, men som følge av at politiet har kommet over dem.

— Vi jobber nå litt mer målrettet på området og innhenter informasjon om hvordan markedet endrer seg. Vi analyserer nå om vi må bruke mer ressurser på prostitusjonen i Agder, sier Pedersen.

Mennene som er bøtelagt for sexkjøp er tatt på hoteller og i leiligheter i Kristiansand. Alle tre er ilagt bøter på 8000-9000 kroner.

Mange prostituerte

Rett etter at forbudet mot sexkjøp ble innført forsvant de prostituerte fra annonsenettstedene, men i løpet av våren har de kommet tilbake. På det meste annonserte opp mot 40 forskjellige kvinner seksuelle tjenester i fjor, og nå i disse dager er nesten like mange annonser tilgjengelig.

En opptelling som fvn.no har gjort på tre av de største nettstedene for såkalte eskorteannonser fant vi 15 kvinner som tilbyr sine tjenester i Kristiansand tirsdag.

— Det er tydelig at det har vært en dreining og økt aktivitet på saksområdet. Tilbudet har økt, men er ikke så synlig i bybildet som tidligere. Vi ser på nettet at tilbudet har økt, sier Pedersen.

Feltsykepleier i samfunnsmedisinsk enhet i Kristiansand kommune, Liv Bente Sunde, sier til NRK Sørlandet at hun ikke trodde at loven ville hjelpe.

— I utgangspunktet hadde jeg ikke trodd loven ville hjelpe så mye. Vi merket at markedet gikk ned da loven kom i januar og i ett par måneder. Men så var markedet på full fart opp igjen - og nå tilbys det minst like mye på nettet som før.

Menneskehandel ikke oppdaget

I fjor rullet Agder-politiet opp en større menneskehandel-sak, hvor kvinner ble fløyet til Kristiansand med privatfly for å prostituere seg. Ett av kravene for å få ekstra midler fra Justis- og politidepartementet var at politiet også skulle jobbe for å motvirke menneskehandel. Det har så langt ikke vært enkelt.

— Vi har fokus på menneskehandel, men det har ikke vært noen aktuelle saker. I fjor hadde vi konkrete hendelser som vi kunne følge opp. Politiet sitter med veldig lite informasjon og når bakmennene kanskje er i utlandet, sier Pedersen.