...selv om Fylkesmannen har gitt grønt lys.

LILLESAND: Etter det Fædrelandsvennen forstår jobber Statens vegvesen nå intenst med å få godkjent en kortsiktig og en langsiktig løsning for landdeponering av den potente sulfidsteinen fra Kaldvell øst.

Dette må i så fall godkjennes av Vegdirektoratet. En slik godkjennelse kan komme i løpet av relativt kort tid. Anleggsarbeidet på Kaldvell er et par måneder forsinket som følge av usikkerheten omkring sjødeponiet.

— Vi har ikke fått klar beskjed, men venter en tilbakemelding fra Vegvesenet om noen dager, sier ordfører i Lillesand, Arne Thomassen (H).

— Det er fortsatt noen brikker som må på plass, så jeg kan ikke kommentere saken før det foreligger en endelig avgjørelse, sier Thomassen.

Ser etter andre løsninger

Vegvesenets prosjektleder Nils Ragnar Tvedt bekrefter at det nå legges stor innsats i andre løsninger enn det omstridte sjødeponiet i Kaldvellfjorden.

– Det er ikke mange dager før taksameteret til E 18 entreprenøren begynner å tikke. En avgjørelse haster, sier Tvedt.

Trolig velger vegvesenet en løsning basert på deponering av sulfidstein på land, mellom dagens E 18 og Gitmark.

Dette deponiet kan ikke bli godkjent før nærmere påske. I mellomtiden kan en løsning med lagring av sulfidstein på Gaupemyr være aktuell.

En slik løsning kan hindre at entreprenørens store maskinpark blir stående uvirksom på Kaldvell, hvor det mest sulfidrike beltet er.

Ropte varsku

— Vi kan ikke gå med på noe som kan forurense, sa Lillesand-ordfører Arne Thomassen til fvn.no i november i fjor, etter at det ble advart fra fagmiljøet:

Niva-forsker Atle Hindar kunne ikke garantere for sjølivet i Kaldvellfjorden dersom det omstridte deponiet ble bygget.

Kvikksølv

For få dager siden ble det påvist små mengder kvikksølv i bunnslammet i Kaldvellfjorden, men Fylkesmannen mener dette ikke har betydning og har gitt grønt lys for sjødeponiet.

Likevel kan det nå altså se ut til at vegvesenet skrinlegger denne muligheten. Motstanden mot deponiet er stor og kravene strenge.

Fædrelandsvennen meldte allerede før jul at vegvesenet vurderte å droppe sjødeponiet. Arbeidet med den midlertidige transportbroen over E 18 ved Kaldvell ble innstilt rundt juletider. Med den nye vendingen i saken brenner det et blått lys for den planlagte småbåthavna i Kaldvellfjorden.

Det er også usikkert om gang- og sykkelveien langs fjorden vil bli bygget.